utgave nr 4 2007

Test: Poleringsmaskiner

Publisert Sist oppdatert

Test: Poleringsmaskiner


Vekt og pris hånd i hånd

”Polsk polish” eller egeninnsats? De fleste gjør fortsatt jobben selv. Polering kan være blytungt, derfor er verktøyet halve jobben. Vi har testet fem poleringsmaskiner foran årets båtpuss.

TEKST OG FOTO: ROLF W. MARTHINSEN

Tre ting på én gang skal være mulig for en god poleringsmaskin; god kraft, lav vekt og godt grep
Den perfekte maskinen koster litt, men tar du vårpussen selv er det vel anvendte penger. I testen av fem poleringsmaskiner har vi hatt med én kombimaskin, en Bosch GEX 150 Turbo med eksenterskive som også kan brukes til polering. Vår test viser at maskinene som utelukkende er konstruert for polering definitivt er de beste.
Milwaukee til topps
Først som sist; vi kåret Milwaukee AP 12 QE til vinner. I tillegg til å ha et godt grep, jevn gange og lavt støynivå er den billigere enn den sterke utfordreren, Flex L 3403 VRG, som med sine 2,5 kilo veier minst. Vekt er avgjørende når man skal jobbe over lengre tid i ugunstig arbeidsstillinger.
Blant de beste finner vi også Makita 9227 CB. Den har jevn gange og lavest støynivå. En annen testdeltaker, Boda PG 9718, er det en del å utsette på, men den er da også testens desidert rimeligste, med sin veiledende pris på 749 kroner.
Brukervennlighet
Funksjonsbrytere bør være lett tilgjengelige og kunne betjenes under arbeid. Kun kombimodellen til Bosch har hastighetsbryter som ikke kan nås uten å skifte grep.
Et godt grep er avgjørende for å få god kontakt med maskinen mot underlaget. For en høyrehendt person betjenes maskinene med høyre hånd i bakkant, nær funksjonsbryterne. For å legge press mot underlaget er samtlige maskiner utstyrt med støttegrep som kan monteres på valgfri side slik at de også kan brukes av venstrehendte personer. Makita og Boda er utstyrt med bueformede støttegrep og gir dermed mulighet for å variere håndstillingen, men disse grepene gir ikke full kontroll. De øvrige modellene er utstyrt med et rett håndtak (som på en vinkelsliper) montert på siden. Dette medfører god kontakt og mer kontroll.
Maskinenes størrelse og utforming er også avgjørende for et godt eller dårlig resultat. Strekker man seg så langt det lar seg gjøre for å nå over den siste flekken på skroget, er det er fordel om maskinen også kan betjenes med en hånd.

Hastighet og styrke
Flex L 3403 VRG har den kraftigste motoren på 1300 watt. Maskinen viser ikke tegn til hastighetsreduksjon ved press mot underlaget. Milwaukee AP 12 QE, Makita 9227 CB og Boda PG 9718 har samme motorstyrke, på 1200 watt. Makita og Milwaukee reduserer heller ikke hastighet ved normalt press mot underlaget. På Boda derimot kan man med litt kraft lett stoppe motoren på de lave turtallsområdene. Bosch GEX 150 Turbo har en motor på 600 watt. Denne maskinen har et eksentrisk bevegelsesmønster, men tross mindre motor viser heller ikke denne tegn til hastighetsreduksjon ved belastning.

Variabel hastighet
For å få et tilfredsstillende resultat er man avhengig av variabel hastighet, og at man kan utføre oppstart mot underlaget med belastning. Dette greide alle, bortsett fra Bodas modell. Selv om Boda PG 9718 har en 1200 watts motor er den for svak til å starte mot underlaget med normalt press. Maskinen fungerer best på de høye turtallsområdene.

Hastighet og belastning
Gelcoaten kan lett bli for varm og dermed bli missfarget under polering. Det er stor variasjon på maskinenes maksimale hastigheter. Det er viktig ikke å polere med for høyt turtall.
– Jeg vil ikke anbefale mer enn 1000 - 1500 omdreininger pr. minutt når man polerer båt. Alt er avhengig av hvor raskt man beveger maskinen, og hvor mye belastning man legger på. Det er også viktig å være ekstra oppmerksom på kanter og hjørner. Her kan det fort bli for varmt. Kjører man med relativt høy hastighet er det ekstra viktig å ha bevegelse på maskinen hele tiden, sier distriktsansvarlig i Panvulk Håkon Goksøyr.

Milwaukee AP 12 QE

Milwaukee er elegant utformet og veier 600 gram mer enn testens letteste modell. Modellen skiller seg ut med en svært behagelig og jevn gange. Den har syv hastighetsinnstillinger. De øvrige maskinene har seks. Støynivået er akseptabelt og utformingen på grepene gjør at man får svært god kontakt. Maskinen har lang strømførende ledning som også kan demonteres for oppbevaring. Motoren er sterk og gir ingen unødvendig vibrasjon. Bryterne er hensiktsmessig plassert og kan lett betjenes under arbeid. I tillegg til ”vinkelslipergrep” følger det også med et tilleggsgrep som festes på oversiden. Prisen er hyggeligere enn testens dyreste. I pakken følger to syntetiske rondeller med.
Pris:2625,- inkl. mva.
+ Jevn gange under alle hastighetsområder, godt grep og pris.
- Vekt

Flex L3403 VRG

Denne maskinen har testens kraftigste motor og går jevnt mot underlaget. Den har også ”vinkelslipergrep” og er lett å kontrollere. Under arbeid viser den ingen tegn til å ta tak, slik at den blir vanskelig å håndtere. Med jevn gange og lite vibrasjon gir den et tilfredsstillende resultat både ved påføring av poleringsmiddel og polering.
Den oppfører seg behersket i startøyeblikket og gjennom hele hastighetsregisteret. Bryterne er hensiktsmessig plassert. De kan lett betjenes med to fingre, også under arbeid. Hastigheten reguleres trinnløst og kan låses mot for høy hastighet i seks trinn. Borrelåsen på underlagsskiven er kraftig, men på vår testmaskin løsnet limet som fester borrelåsen til underlagskiven.
Med i pakken følger tre syntetiske rondeller i ulik hardhetsgrad samt en lammeullsrondell. Settet leveres i en koffert av stål som gir god beskyttelse. Flex-modellen er den letteste med en vekt på kun 2,5 kilo.
Pris:4 500,- inkl. mva.
+ Vekt og motorstyrke
- Pris

Makita 9227 CB

Makitas modell er tyngre og større en Milwaukee og Flex. Som ekstra støtte har den et bueformet grep. Et grep som etter vår mening gjør at denne maskinen ikke når helt opp.
Maskinens brytertilgengelighet er god, og man kan lett betjene funksjonene mens man jobber. Startprosessen er myk og maskinen gir lite vibrasjon. Når det gjelder støy kommer denne maskinen best ut. På samtlige hastigheter ligger støyverdien lavere konkurrentene. Med i pakken følger det med kun en lammeullsrondell, samt en praktisk sentreringshylse til montering av rondellene. Mot et pristillegg på 990 kroner kan man få med et tilbehørskitt som inneholder to ull, tre syntetiske rondeller og to underlagsskiver. Maskinen har lang ledning som er et pluss hvis man bruker skjøteledning på trommel. Motoren er kraftig, stillegående og gir lite vibrasjon. Med et ”vinkelslipergrep” kunne den ha plassert seg øverst på pallen.
Pris: 3125.- inkl. mva.
+ Lavt støynivå, jevn gange med lite vibrasjoner.
- Vekt og støttegrep

Boda PG 97 18

Pris og kvalitet henger ofte sammen. Denne maskinen er den billigste i vårt utvalg. Den bærer preg av vesentlig dårligere kvalitet. Boda er testens tyngste og mest støyende. På høyeste hastighet målte vi over 100 dBA.
Også denne modellen har et bueformet grep som gjør at vi ikke får god kontakt med underlaget. Maskinen vibrerer en del. Noe som påvirker sluttresultatet. Startøyeblikket er udramatisk, men etter hvert som turtallet stiger kommer vibrasjonene, og det blir rett og slett vanskelig å holde kontrollerte bevegelser. Tross en motorstyrke på 1200 watt greier vi lett å stoppe maskinen ved belastning. På de laveste hastighetene oppstår problemer med å holde fart på poleringsskiven. Bryterne er lett tilgjengelig og kan lett betjenes under arbeid. Maskinen har testens korteste ledning. Med en vekt på 3,8 kilo blir denne modellen tung og jobbe med. Boda leveres i en koffert av plast med en syntetisk- og en lammeullsrondell, samt et bomullstrekk.
Pris: 749,- inkl. mva.
+ Pris
Støy, grep, motorkraft og vekt

Bosch GEX 150 Turbo

Denne maskinen skiller seg ut på alle områder. Det er en kombimodell som også kan brukes som eksentersliper, det vil si at den har et mer anvendelig bruksområde.
Man får mer vibrasjon, på grunn av den eksentriske gangen på skiven. Den eksentriske gangen kan stilles i to trinn. I poleringsmodus vibrerer maskinen mindre. Vibrasjonen gjør at man blir nummen i hendene over tid. Maskinen er vesentlig kortere enn de øvrige, og har et rett sidegrep som ekstra støtte. Bryterne er ikke optimalt plassert ettersom hastighetsbegrensningen betjenes helt i bakkant. Vekten er akseptabel og motoren er kun på 600 watt, men greier fint å holde på hastigheten også ved høy belastning. Med i pakken følger kun et lite utvalg av slipepapir.
Pris: 2998.- inkl. mva.
+ Flere anvendelsesområder
Vibrasjon, plassering av hastighetsbryter.

Konklusjon

Den dyreste maskinen, Flex L 3403 VRG, er den letteste og har den kraftigste motoren. Milwaukee AP 12 QE ble likevel vinner fordi den har tilnærmet de samme kvalifikasjonene som Flex, men er betydelig billigere. Den er 600 gram tyngre, men har en smidig utforming. I tillegg har den jevnere gange mot underlaget ved belastning. Når det gjelder brukervennlighet er det vanskelig å skille de to.
Skal man kjøpe en kombinertmaskin med flere bruksområder, mener vi Bosch GEX 150 Turbo eksentersliper kan være et godt alternativ. Det finnes flere slike kombimaskiner på markedet, men vi har kun valgt ut én for å vise at det finnes alternativer. Boda PG 9718 kommer dårligst ut, men ser man isolert på prisen betaler man kun en brøkdel i forhold til testens dyreste alternativ.
Slik ble testen utført
Testen ble utført i lagerhallen til Horten Marine Senter, på en Sandvik 945 av eldre årgang. Samtlige maskiner ble prøvet av et testpanel bestående av Båtmagasinets medarbeider sammen med Bjørn Sjøstrand som til daglig polerer båter for Horten Marine Senter og distriktsansvarlig i selskapet Panvulk, Håkon Goksøyr.
Alle maskinene ble testet samme dag, med samme poleringsprodukt og romtemperatur. Samtlige modeller ble testet med syntetisk- og lammeullsrondell i alle hastighetsområder, med tilnærmet lik belastning. Vekten ble målt med underlagsskive og strømførende ledning. Støymålingene er foretatt med belastning på cirka 30 centimeters avstand.

Tilleggsutstyr

Modell:Milwaukee AP 12 QE Flex L 3403 VRGBoda PG 9718Bosch GEX 150 TurboMakita 9227 CB
Vekt:3,110 kg2,510 kg.3,800 kg2,810 kg3,700 kg
Effekt:1200 watt1300 watt1200 watt600 watt1200 watt
Maks. o/min.47003700300066503000
Min. o/min.90011006003100600
Materiale:Metall/plastMetall/plastMetall/plast Metall/plastMetall/plast
Turtallsregulering:JaJaJaJaJa
Tilleggsutstyr:2 syntetiske rondeller1 lammeull- og tre syntetiske rondeller1 syntetisk, 1 lammeulls-
rondell 1 bomullstrekk6 slipepapir 1 lammeullsrondell. Sentreringshylse
Importør:A&M Electric tools (Danmark)Trond T. WikantBåtutstyreren AS Robert Bosch ASEssve AS
Pris inkl. mva.2625,-4500.-749,-2998.-3125.-

Støy målt i desibel (dBA)


Min. turtallTrinn 2Trinn 3Maks.
Bosch GEX 150 Turbo87,590,29297,2
Makita 9227 CB75,68188,393,2
Boda PG 971885,790,3100101,5
Milwaukee AP 12 QE85,687,589,297,1
Flex L 3403 VRG79,584,789,594,2

Brukervennlighet

Modell:Milwaukee AP 12 QEFlex L 3403 VRGBoda PG 9718Bosch GEX 150 TurboMakita 9227 CB
Effekt: (evne til å holde turtall)55155
Størrelse:56254
Håndteringsvennlighet:55344
Forhold mellom pris og ytelse:63444
Overflateresultat:65355

Powered by Labrador CMS