utgave nr 1 2009

Kystpatruljen: Skipper Salomonsen viser vei

Skipper Thor Helge Salomonsen mener turister blir lurt inn i farvann som er dårlig merket i sjøkartene. Sørlandsleia har blitt hovedleia for de som ferierer med båt i Arendalsområdet.

Publisert Sist oppdatert

Med 27 års fartstid, mange av dem om bord i lokalbåten «Søgne» som lenge var den eneste forbindelsen folk på øyene hadde til fastlandet og Arendal, er han en erfaren skipper i området. Det er flere umerkede grunner i området som kalles for Sørlandsleia, og de er ikke merket i noe kart. Derfor inviterte Magnar Opdal ham med til redningsskøyta for å dele sine lokalkunnskaper.

– Det var moro å få en invitasjon av mannskapet her, sier skipper Salomonsen. – Vi skal gå mellom Arendal og Lyngør, og jeg har gått mye der før. Får ikke håpe det er så lenge siden at jeg har glemt det, sier Salomonsen og ler. Det lyser havets gleder av ham, og han står støtt på to sjøbein.

– Her bør du holde deg på babord side, sier Salomonsen til skipsfører Opdal. Salomonsen peker på grunner som ikke står oppmerket i sjøkartet.

– Ja, det er dårlig oppmerking i dette området, bekrefter havnefogd Rune Hvass. – Det burde vært laget et bedre kart, og sørlandsleia burde hatt en enklere merking som er lett å forstå for alle. Når det gjelder fart, så er det kommunene sitt ansvar. Det må vi få gjort noe med. Fartsreglementet i området er så komplisert at jeg tror jeg er den eneste som faktisk kan alle fartsforskriftene i området.

Men det blir ikke laget nye kart i området med det første. – Nye sjøkart i Sørlandsleia er et prosjekt som er lagt på is, sier Kjetil Wirak, senioringeniør i Kartverket. Det forutsetter finansiering, og kommunen ønsker ikke å finansiere det.

Paradoksalt nok gikk Søgne på grunn i Sørlandsleia i år, og RS «Odd Fellow» dro henne av grunnen. Til informasjon var det ikke skipper Salomonsen som sto til rors da.

Etter en ettermiddag med skipper Salomonsen om bord, kunne skipper Magnar Opdal konstatere at Salomonsen ikke hadde glemt sine kunnskaper om Sørlandsleia. Og Opdal fikk nyttig informasjon om farvannet som «Odd Fellow» ferdes i når de skal redde mennesker og berge båter.

Hør radioreportasjen og se videoreportasjen på www.nssr.no