utgave nr 11 2008

12 års jakt på stjålet Nidelv

Publisert Sist oppdatert

12 års jakt på stjålet Nidelv

Endelig oppklart

Svenn Larsen i Halden fant sin stjålne Nidelv 28 på Finn.no etter 12 års intens jakt.

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

-Er det ikke fantastisk, nå er den jammen kommet til rette igjen, sier en fornøyd Svenn Larsen i Halden. Politiet ga lett opp, forsikringsselskapet hadde ikke flere virkemidler, men Svenn Larsen selv ga aldri opp. Etter 12 år fant han båten sin lagt ut for salg på Finn.no.
Testet i Båtmagasinet
Det er ingen tvil om at Svenn Larsen er en dyktig båtmann som setter sin ære i å holde ting i orden. Båtmagasinet hadde en bruktbåttest av akkurat denne Nidelven i desemberutgaven i 1992. Vår reporterer meldte hjem om et særdeles velutstyrt og velholdt eksemplar.

30 mai 1996 vil for alltid stå som en trist dag i Larsens liv. Da forsvant hans ferieklare Nidelv 28 fra et bryggeanlegg like ved hytta hans på Løkholmen utenfor Strømstad. I samme periode forsvant også seks andre båter fra havna.

Spør heller om hva han ikke har gjort i jakten på båten sin, enn hva han har gjort. Han har prøvd det meste, og det er i et omfang som får hans nåværende forsikringsselskap, Sparebank1 Forsikring, til å nikke av beundring og anerkjennelse. Det er Sparebank1 som har overtatt kundeporteføljen til Samvirke Forsikring.
Dårlig oppgjør
-Jeg hadde jo ikke trengt å anstrenge meg så mye, for Samvirke ga meg jo oppgjør den gangen, selv om jeg synes summen på 200.000 var latterlig lav. Båten var en del av familien. Det var sorg når den plutselig ble borte, og jeg har aldri klart å glemme den. Kanskje er det derfor jeg har vært mer ivrig enn politiet og forsikringsselskap, sier pensjonisten.

Han benyttet enhver anledning til å søke etter båten sin, i bruktbåtannonser i avisene og daglige søk på Finn.no straks den ble et viktig forum for bruktbåtomsetning. Selv i programmet Øyenvitnet på TV3 ble det full etterlysning.

-Jeg måtte jo gjøre alt sammen selv, for Samvirke var ikke særlig villig til å delta i jakten. Jeg spurte om litt økonomisk støtte til å reise rundt å lete, men det ble alltid avvist, sier han. Kreativiteten i jakten på den stjålne Nidelven var det ingenting i veien med. Han tok blant annet kontakt med to synske damer. Den ene mente at den befant seg i Åbo i Finland, og han trodde på spåkona, for hun ga en detaljert og riktig beskrivelse av båten.

- Jeg snakket med henne på telefonen, og da benyttet jeg også anledningen til også å spørre hvor jeg kunne finne igjen forlovelsesringen min, som jeg for lenge siden hadde forlagt et eller annet sted hjemme. Se bak bøkene i bokhylla, sa hun. Sagt som gjort – der lå den! Ikke rart jeg trodde hun så hvor båten befant seg, sier Svenn. Finlandssporet var ikke helt utenkelig for Svenn. Den gang jobbet han som mekaniker ved atomreaktoren i Halden, og ikke langt unna var Saugbruksforeningen i gang med et stort byggeprosjekt med mange innleide finske arbeidere.

Resultatløs jakt
Han var på nære nippet til å få en pensjonert politimann og hobbyflyver på Näsinge flyfelt i Strømstad til å fly seg til Åbo, men uten noen støtte fra Samvirke valgte han å gjøre flere undersøkelser på telefonen. Han sjekker blant annet med det fiske televerket om konsesjonen på hans VHF var registrert på ny eier der borte, men forgjeves. Han dro til Danmark og undersøkte mange havner, ringe slusevokterne i Kielerkananel for å høre om båten hadde passert, sendte etterlysning til 120 båtforeninger i Norge, tok flyturer i lav høyde over båthavner på Sør- og Østlandet. Alt sammen uten resultat.

-Spør heller om hva jeg ikke gjorde. Jeg fikk rett og slett ikke fred i sjela. Det merket nok familie og venner også, for jeg hadde alltid øynene på stilk når jeg var et eller annet sted i nærheten av en havn.

Lykken snudde seg ved påsketider i år. Sønnen hans var på besøk og surfet på nettet da han plutselig roper; pappa, er det ikke noe kjent med denne? Visst var det det.
-Der er jo båten, ropte Svenn. Den lå til salgs på Finn.no for 419.000 kroner.

Funnet i Kaupanger
Båten lå i Kaupanger i Sogn og Fjordane. Sammen med Jørn Nilsen i Sparebank1 fløy han til Sogndal, og de dro ut til båten sammen med politiet. Svenn hadde gitt en detaljert beskrivelse av små finesser og egenproduserte løsninger om bord. Derfor tok det ikke mange minuttene for politiet og forsikringsselskapet å finne bevis på at det vitterlig hadde vært Larsens båt.

Selgeren hevder å ha kjøpt båten, riktignok for en billig penge, men i god tro, av en tidligere bekjent. Tyverisaker har en foreldelsesfrist på seks år i Norge. Politiet har navn og adresse på den karen som personen i Kaupanger kjøpte båten av for 120.000 kroner, men trolig skjer det ikke noe mer med saken. Det er gjort beslag i båten og den er levere den tilbake til Sparebank1 som er eier. Det er alt.

Ro i sjela
- Det ble stjålet seks båter fra den samme havnen på samme tid. Kanskje kunne vi ved hjelp av dette navnet oppklart flere saker, sier utreder Arnfinn Raade i Sparebank1 Forsikring. Han utelukker ikke at selskapets egne etterforskere vil ta en nærmere titt på saken, selv om politiet anser seg som ferdige.

-Det er ikke ofte vi finner igjen tyvegods etter så lang tid, så dette er en meget spesiell og gledelig sak, sier skadeinspektør Jørn Dyre Nilsen. Både han og Arnfinn Raade berømmer Svenn Larsens fantastiske innsats.

-Uten hans engasjement gjennom alle disse årene hadde nok ikke denne saken blitt løst, sier Nilsen. Det er ikke utlovet noen dusør på båten, men selskapet legger ikke skjul på at de vil gi den tidligere eieren en skikkelig påskjønnelse.

Nå har jeg fått ro i sjela, sier Svenn Larsen. Det hadde vært for ille om et tyveri som dette skulle forbli uoppklart. Da jeg var liten lærte jeg at ærlighet varer lengst. Den regelen lever jeg fortsatt etter. Derfor ga seg meg ikke denne gangen heller, sier han.

Powered by Labrador CMS