utgave nr 7 1997

Minitest: Bombard Commando C4

Publisert Sist oppdatert

Minitest: Bombard Commando C4


Tøffing!


Av Ingvar Johnsen

Bombard Commando C4 er den beste oppblåsbare båten vi har kjørt. Med Evinrudes tresylindrete 35-hester blir denne kombinasjonen rask, råsterk og sjøvennlig.

Det spesielle med Bombards Commandoserie er bruken av trekjøl. Kjølen mellom dørk og bunn gir en skarpere og stivere løsning enn den oppblåsbare kjølen. Resultatet er et skrog som oppfører seg meget disiplinert. Vi valgte den mellomste modellen C4 som er 4,30 meter (14 fot). Det er med andre ord ikke snakk om jolle, men en oppblåsbar sportsbåt. Med et tungt, saktegående "moderskip" kan man koste på seg å slepe en såpass tung "lettbåt".

Sjø/kjøreegenskaper

Du behøver ikke å vri mye på gassen før båten nærmest spretter fra stilleligge og opp i plan. Dette gjelder nesten uansett last. Det som slår deg når du først er kommet i plan, er at båten blir liggende i et behagelig kjøreleie nesten uansett fart. Du kan slippe båten langt ned i fart før du faller ned av plan, og
dermed kan båten kjøres svært behagelig i økonomisk mellomfart. Dette, sammen med kjølkontsruksjonen gjør at du klarer å finne en behagelig hastighet nesten uansett forhold eller belastning.
Et annet resultat av den stive trekjølen, er at den vanlige bølgebevegelsen som forplanter seg til dørkene i vanlige oppblåsbare båter, er nesten helt borte. Båten er faktisk nesten like stiv som en fastbunnversjon (RIB). Svingegenskapene er meget bra og båten er ekstremt tørr til å være en ren oppblåsbar båt. Skal du ha en sikker og stødig båt til utaskjærs bruk, er dette et klart førstevalg. Aluminiumsdørkene er lette å holde rene.

Motorvalg

Leverandøren av båten anbefaler rundt 30 hestekrefters motor. Maksimalt anbefales 50. Da blir båten en kruttønne. 35 hester er krefter nok og i overkant av hva man skal kjøre uten rattstyring. Med Evinrude 35-hesteren og en person ombord gjør båten 22 knop maks med motoren tiltet på tredje hullet. Den mister ubetydelig med fart selv om båten lastes full. Maksimal last er syv personer eller 890 kg.
Moderne tennings- og innsprøytingsteknologi har gjort underverker med den moderne totakteren. Denne tresylindrete motoren er lett å dra i gang, starter lynraskt og går jevnt, vibrasjonsfritt og behagelig.

Konklusjon

Dette er en av de mest spennende lettbåtene vi har hatt på slep etter reportasjebåten, og det er ikke fritt for at vi gleder oss til både kystutflukter og fisketurer mens moderskipet er vel fortøyd i uthavnene. En Bombard C4 passer for deg som trenger en tøff båt og hvis du gjerne vil avgårde et stykke med folk og utstyr. Hvis du skal kjøpe en motor på rundt 35 hester, er OMC (Johnson/Evinrude) absolutt et aktuelt valg.

Data:



Lengde:4,30 m
Bredde:1,75 m
Totalvekt:85 kg
Pris båt:kr 28.650,-
Pris motor:kr 35.500,-
Opplysninger:Aqua Teknikk, tlf.: 66809181.