utgave nr 1 2003

Norske trebåter

Publisert Sist oppdatert

Nye bøker

Norske trebåter

AV ANNE MARIT KLOKK

Primo desember fikk vi en praktbok med den greie tittelen "Norske trebåter" inn til redaksjonen. Det er den ikke ukjente skribent og forfatter Jon Winge som har samlet materiale helt fra de aller første stokkebåtene kystbefolkningen brukte for 7000 – 8000 år siden og fram til dagens kaldbakte trefiberarmerte plastbåter fra spesialistene ved Dolvik Båtbyggeri på Strusshamn. De aller eldste farkostene vet vi ikke så mye om, det er først når vikingskipene begynte å erobre verden, at vi har mer dokumentasjon.
Forfatteren har ikke skrevet en bok om trebåtbygging for selvbyggere, men en historisk bok hvor han tar for seg de forskjellige epokene i trebåtens utvikling i Norge. Dette er gjort med kjærlighet og selektivitet for materialet er enormt. Han tar for seg båttype for båttype, beskriver dem med innsikt, skisser og vakre bilder og innimellom har han fått med morsomme anekdoter og historier som krydrer og gjør godt.
De er med de aller fleste. Smekre farkoster som nordlandsbåten, åfjordbåten, bindalsfæringen og selvsagt oselvaren. Den spesielle hvalerskøyta som var betydelig tyngre og mer drektig og videre fenomenet Colin Archer. Samtidige konstruktører som Johannes Selsvik og Nils Skandfer har han ikke latt gå i glemmeboken. Takk for det!
Jon Winge trekker også fram prakteksempler, kjente skuter som befinner seg enten på museum eller fortsatt flyter, og den norske motorbåten har også fått stor oppmerksomhet takket være en rekke kjente konstruktører som også er behørig omtalt. De klassiske seilbåtene er med fra de store meterbåtene ned til kragerøterna og andungen. Avslutningsvis beskriver han Dolviks kraftfulle drømmebåter i mahogni som går i bortimot 60 knop.
Fellesnevneren er at de er vakre alle sammen. En kulturarv vi nordmenn kan være stolte av.
Schibsted Forlag
Jon Winge
Norske trebåter
173 sider
Pris kr. 349,-