utgave nr 9 2009

Småbåtregisteret: Avgiften øker

Det frivillige småbåtregisteret som drives av Redningsselskapet har økt årsavgiften med 75 prosent i år. Registeret subsidierte driften av Redningsselskapet med nesten fire millioner kroner i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Tekst: Hans Due

I fjor var årsavgiften i Småbåtregisteret 100 kroner. Da gikk registeret med nesten fire millioner kroner i overskudd. Dette overskuddet ble overført til Redningsselskapet for ”i sin helhet å brukes i Redningsselskapets ulykkesforebyggende arbeid som spesielt retter seg mot barn og unge”, skriver Redningsselskapet.

I år har de altså økt årsavgiften til 175 kroner. Begrunnelsen for det er i følge Småbåtregisterets leder Ingrid Svendsen at ” vi skal kunne videreutvikle Småbåtregisteret slik at det blir enda mer effektivt, men samtidig ikke gir negativ effekt på Redningsselskapets anstrengte økonomi. ”

Det er 180.000 båter fordelt på 150.000 båteiere som er registrert i Småbåtregisteret. Inntektssiden forventes dermed å bli i underkant av 30 millioner kroner i 2009. Men det kreves rundt 20 ansatte i høysesongen for å ha en forsvarlig drift, hevder Ingrid Svendsen.

Da Småbåtregisteret var obligatorisk og lå under Toll- og Avgiftsdirektoratet, betalte man en engangssum for å registere en båt, og det var hverken årsavgift eller ytterligere kostnader for å oppdatere opplysningene. Det obligatoriske registeret hadde fem ansatte og et overskudd på 1,5 millioner kroner, og derfor vurderte man faktisk å redusere registreringsavgiften.

Da Redningsselskapet fikk en 10 års kontrakt for å drive det frivillige småbåtregisteret (det er seks år igjen av kontrakten), uttalte daværende generalsekretær Monica Kristensen Solås: - Registeret skal være enkelt og effektivt.