utgave nr 11 1998

Bror With, aristokratiets Reodor Felgen

Publisert Sist oppdatert

Bror With, aristokratiets Reodor Felgen:


Bindinger, båter og bomber

Mens de fleste sukker tungt når problemene tårner seg opp, finnes det noen få som synes problemer gir høy trivselsfaktor. Bror With var et slikt menneske. Nå kommer boken om mannen bak With-båtene, rottefellabindingen og en rekke andre eventyrlige oppfinnelser.

Både for båtsporten, skisporten og Hjemmefronten ble Bror With den rene Reodor Felgen og gjorde det umulige mulig gjennom en ustoppelig kreativitet som varte fra han som gutt brukte familiens kamin til smie til han langt over pensjonsalderen konstruerte skroget til Dromedillen. Dromedillen kombinerte den planende båtens egenskaper med egenskapene til en fortrengningsbåt. I følge kyndige var dette like naturstridig som å krysse en dromedar og en krokodille.
Nå har mannen bak With-båtene fått sitt monument i bokform, og det er blitt en beretning om et ganske så usedvanlig menneske. Født for snart 100 år siden vokste Bror With opp i et velstående hjem og kunne dyrke sine lidenskaper livet ut uten å måtte skjele til det pekuniære. Hans biograf, Stein Kagge, lurer på om grunnen til at Bror With ikke er blitt noen klassisk folkehelt ligger her: Er vi nordmenn i stand til å trykke til våre hjerter et geni, når det ikke har hatt det vondt, luktet fjøs eller jobbet seg opp fra ingenting?
For båtfolket er imidlertid Bror With ingen doldis; til det har han satt for tydelige spor etter seg både som konstruktør, trebåtentusiast og vannsportsmann. Mindre kjent er det kanskje at han er mannen bak tidenes mest solgte skibinding, rottefella, som ble til så tidlig som i 1927. Alltid på jakt etter muligheter til å gjøre det gode enda bedre modifiserte With sin revolusjonerende binding gjennom årene og denne anmelder sitter forundret tilbake og spør hvordan det kan ha seg at han måtte slite med kandahar og remmer langt ut på 50-tallet?
Stein Kagge har gjort et imponerende arbeid for å samle sitt materiale og trenge inn i Withs person, og han skriver sin biografi med stor beundring og kjærlighet.
Det er intet ved With som vitner om et A4 menneske. Hvem ellers ville vel finne på å gå opp i håndstående på gelenderet øverst på Eiffel-tårnet? En rabbagast på grensen til kjekkas synes å ha skjult et menneske som all sin bravur og selvsikkerhet til tross, var en ganske usikker person, ikke minst i forhold til kvinner. På den annen side er det klart at det blir godt stoff av en mann, som blir Milorgs våpensjef under henvisning til at han likte seg når det smalt! Og syntes at krigen tok kaka når det gjaldt å ha det gøy. Man spør seg uvilkårlig om han var en uansvarlig bajas, litt som de heltene man finner i 30-årenes kriminalromaner som gjerne begynner med overklassekjekkaseri i baren på Continental. Sannheten er nok heller at hans utagering - og det er morsom lesning - dekket over en enorm indre genanse. For han blir også av båtsportvenner beskrevet som uegennyttig og svært hjelpsom.
Hans biografi er blitt en lettlest og underholdende bok, med fine skildringer av snetung nordmark og brølende båtmotorer. Forfatteren har valgt eventyret som en slags gjennomgående tråd, ikke altfor originalt, og kunne saktens ha funnet en mer spennende tittel på boken. La dette ikke skremme noen fra å bli med i den Kaggeske tidsmaskin, der vi på en fascinerende måte blir med tilbake til begynnelsen av vårt århundre. Forfatterens store styrke er at han klarer å gi en så levende tidskoloritt til en historie som strekker seg gjennom mesteparten av 1900-tallet. Her formelig lukter det totaktere, B-såpe og saltvann. Boken er herved anbefalt, ikke bare til interesserte båtfolk, men til alle som setter pris på utradisjonelle mennesker og, ikke minst, på en god historie.

Henning A Nilsen

Stein Kagge:
"Bror With - et sant eventyr"
Schibsted
(Boken er omtalt på grunnlag av manuskript)