utgave nr 12 2007

Prøvekjøring: Regal 2665 Commodore

Publisert Sist oppdatert

Prøvekjøring: Regal 2665 Commodore


Trailbar komfort


I USA er allting stort – også de trailbare båtene. Dermed blir de korte, høye og innholdsrike. Regal 2665 er en typisk helgetursbåt med god komfort. Men amerikanerne legger vekt på helt andre kvaliteter om bord enn vi i Norden, og det gjenspeiler seg i båtens løsninger.


TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN
Aktører som Maxum og Bayliner har vært såvidt store på det norske markedet gjennom flere år at den amerikanske produsenten har tilpasset en del modeller for det nordiske markedet. Vår testbåt fra Regal var derimot mer rendyrket for et amerikansk marked – der man hekter båt og henger bakpå bilen og reiser på dags- eller helgetur, spiser i land og reiser hjem igjen. Resultatet er et høyt tyngdepunkt, sjøegenskaper i kompromiss-klassen, en liten bysse, begrenset med stuveplass, men mye komfort.
Praktiske løsninger
Regal 2665 Commodore er en daycruiser med enkle, solide løsninger. Den er ikke fancy, men produsenten har utnyttet plassen godt. Planløsningen har vi sett utallige ganger før, med en salonggruppe med to motstående doble benker akter, og en førerplass med dobbel rormannsbenk. På babord side er det en praktisk liten wet-bar med vask og kaldt vann, og en nisje med plass til en Igloo kjøleboks. Wet-baren inneholder også flere praktiske stuverom, blant annet med søppelstativ. Salonggruppen har den prisverdige egenskap at den enkelt kan gjøres om til en solseng uten at man må ommøblere halve båten med løse puter.
Helt topp er det også med bred, separat trapp opp til luken i vindskjermen i stedet for grunne trinn på en skyveluke. Ved siden av denne fine trappen, mot førerposisjonen, er det avsatt plass til kartplotter i alle fall i åttetommers-klassen. Området under vindskjermen og selve konsollen er i et brunt laminat som demper refleksene i skjermen noe. Et matt materiale ville vært enda bedre. Førerposisjonen er meget komfortabel, med oversiktlig instrumentplassering, brukervennlig plassering av ratt, spaker og brytere. Det eneste vi savnet var praktiske smårom for alt fra solbriller til lommebok. Med kompass i siktlinjen og koppholder på rett plass er det bare å finne seg vel til rette i den komfortable doble rormannsbenken med separate, oppvippbare lårputer.
Variert dekkslayout
Den lave og enkle porten i akterspeilet på babord side fører ut på en meget stor badeplattform, én integrert i skroget, og en lavere forlengelse som egner seg godt for bading og tilsvarende aktiviteter. Badestigen er enkel å felle ut, også for en person som ligger i sjøen. Pluss også for et meget romslig stuverom i hele båtens bredde med tre separate luker. Mulighetene til å montere et ankerspill her akter er imidlertid svært begrenset. Båten er godt utstyrt med fortøyningsbeslag, både av pop-up typen og faste beslag i kombinasjon med praktiske fenderfester. På fordekket er det en lav rekke uten åpning i baugen, og sammen med den håpløst plasserte lyskasteren på fordekket gjør den ferdsel over baugen og i land til en anstrengt øvelse. Kryssholtene på fordekket er dessuten i minste laget.
Fornuftig motorvalg
I vår testbåt satt det en Volvo Penta D4-260 med DP-drev som brakte båten opp i ca 32 knop. Med ferielastet båt og fire personer om bord hadde den ingen problemer med å skyve båten opp i plan, og planingsterskelen er svært moderat. Vi merket oss at båten er temmelig sensitiv for drevtrim, og den viste tidlig galopptendenser. Båten har dessuten et forholdsvis høyt tyngdepunkt, og er sensitiv for vektforflytninger om bord, særlig ved stilleligge. Sjøegenskapene forøvrig er trygge og gode, med et V-bunnet skrog med en bunnvinkel på 20 grader.
Teknisk bra
Det er en enkel øvelse å demontere bordet på sittegruppen akter, og via en stor luke i dørken kommer man enkelt til et velorganisert motorrom med lett adkomst for daglig ettersyn. Luken holdes oppe av to solide gassdempere. Det elektriske anlegget er elegant organisert i kabelgater, og de to batteriene – ett på 125 Ah til start og ett forbruksbatteri på 220 Ah - står godt festet på babord side. Imidlertid er batterikapasiteten svært begrenset, noe vi særlig merket oss ved bruk av baugpropellen. Her må det mer krutt til. I akterkant av batteriene er det praktisk stuveplass med høye slingrekanter. Adkomsten til sjøvannsfilter og grovfilter er god, men det er dårlige drenerings- og rengjøringsmulighetene til drivstofftanken. Automatisk brannslukningsanlegg er på plass. Motorommet er forholdsvis trangt, men det er en enkel operasjon å frigjøre en større del av dørken (fire skruer) for tyngre serviceoppdrag. Vi merket oss også at det manglet doble slangeklemmer på skroggjennomføringene til selvdreneringen.
Under dekk
Adkomsten til avdelingen under dekk er god, via en bred foldedør på babord side. Her er det en enkel bysse på babord side med ettbluss kokeapparat, mikroovn og kjøleskap. En liten stålvask og et solid armatur er også på plass. Skapplassen er imidlertid meget begrenset, og det er nærmest ingen naturlig plass for kopper og kar. Det er også begrenset med avsettingsplass til matlaging.
Videre forover er det en romslig og komfortabel U-sofa med mye stuveplass i benkene og bak sofa-ryggen. Sofa-gruppen konverteres enkelt til en stor dobbelkøye, kun ved hjelp av to ryggputer. Lugaren er godt belyst med hele syv spoter oppunder dekk. Ventilasjonen er god med to koøyer som kan åpnes samt en stor dekksluke. Polstringen er gjennomgående fint utført, men er litt pløsete her og der. På dørken er det lyse, limte tepper på som ikke er kantsydde.
På styrbord side akter under uteplassen er det en romslig og god dobbel stikklugar med ett koøye i skroget som ikke kan åpnes. Lugaren er godt forsynt med lyspunkter, både i form av leselamper og lamper oppunder dekk. Her er det noe skapplass i form av to skap i beinenden samt et hengeskap ved inngangen. I tillegg er det stuveplass under køyebunnen, men vi savnet bedre skapplass om bord. Adkomsten til lugaren er god, og den er avdelt med et forheng.
Stort toalettrom
På styrbord side, mellom salongen og stikklugaren, er det et meget romslig toalettrom med gode dusjmuligheter, men rommet kunne hatt en elektrisk vifte i tillegg til koøyet som kan åpnes. All innredning er i plast og er lett å holde ren. Den integrerte benken har et skap under vasken med toalettrullholder på innsiden. Over toalettet er det et greit hjørneskap. Det er dessuten noe avsettingsplass mot skroget. Her er det også et 220 volts uttak. Det er god plass rundt det elektriske toalettet – egnet for folk i mange størrelser. Rommet er belyst med en spot i taket. I tillegg til speilet over vasken, er det også et helfigurspeil på innsiden av døren.
Konklusjon
Regal 2665 Commodore befinner seg i det øvre sjiktet av rimeligere amerikanske daycruisere, både med tanke på kvalitet og løsninger. Den er en grei båt for lengre weekendturer. Alle skjulte områder er pent coatet der det ikke er brukt innerliner. Batterikapasiteten kunne vært større, defroster burde vært standard og båten fortjener en åpen baugrekke. Vi kunne også tenke oss bedre mulighet til å montere et ankerspill akter.

Data: Regal 2665

Lengde:8,9 meterBredde:2,5 meterDyptgående:0,9 meterVekt tørr båt:3.107 kgFerskvann:Varmtvann:Septik:Drivstoff:280 literMotor:Volvo Penta D4-260Toppfart:Ca 32 knopMotor i testbåt:Volvo Penta D4-260Pris fra:Importør:FG Racing, Førde, telefon 90600137, internett: www.fgracing.no