utgave nr 2 2005

Leder, februar 2005

Publisert Sist oppdatert

Velkommen til den største og mest omfattende årboken over båter og utstyr som vi noensinne har gitt ut. Den er et meget godt verktøy for deg som vurderer å kjøpe ny eller brukt båt eller supplere båten din med utstyr.
Økonomer har spådd et rekordår for omsetning av båter, og vi vet at mange produsenter allerede er veldig fornøyde med ordrebøkene sine. Det er stor tilstrømning til vårens båtmesser, og det blir satt ny rekord i antall utstillere på den største av dem her hjemme på berget, Sjøen for alle på Lillestrøm.
Mange har nå fått flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia litt på avstand, men også båtbransjen i Norge ble rammet av katastrofen da eier og gründer av Lunde båt og Bavaria-importør Jan Trygve Stensaker ble borte i de frådende vannmassene i Thailand. I skrivende stund er han på savnet-listen. Jan Trygve kjenner vi som en redelig og ordentlig forretningsmann og en alltid blid, positiv og vennlig mann å ha med å gjøre. Det er et stort tap for båtbransjen i Norge at han er borte. Vi i Båtmagasinet har gitt vår støtte til flomofrene gjennom å gi penger til en ny såkalt Longtailbåt som brukes til fiske og transport i kystområdene i Thailand. Longtailaksjonen som ekteparet Lisbeth Finch og Morten Sjøstedt satte i gang er virkelig i vår ånd, og vi har støttet aksjonen også på våre internettsider. Det er direkte akuttstøtte til lokalbefolkningen slik at de så raskt som mulig kan skaffe seg et levebrød igjen. Men også våre eiere, Allers Familie-journal AS har spyttet i kassa med 250.000 kroner i direkte støtte til hjelpeorganisasjonene samt at de har stilt annonseplass for 500.000 kroner til rådighet i forlagets blader for disse organisasjonene. Du finner annonsen i denne utgaven av Båt & Utstyr, og vi oppfordrer også båtfolket til å hjelpe.
Det er fortsatt storm rundt småbåtregisteret som Redningsselskapet har overtatt. Fra 1. mars skal det være operativt, og vi er meget spente på å se hvor stor oppslutning det får. Stormen mot selskapet går på to forhold. Selskapet har innført årsavgift på registrerte båter, og hvis man skriver under på at man godtar overføring fra det gamle til det nye registeret, skriver man samtidig under på at dataene kan benyttes av eksterne operatører. Vi finner det svært betenkelig at Redningsselskapet akter å stille dataene til rådighet for andre enn politi og eventuelt forsikringsselskaper. Vi mener det er uklokt av Redningsselskapet å ikke være rigide med hva registeret skal brukes til, og resultatet kan jo bli at det er svært få som etter hvert vil registrere båtene sine her. Det er andre organisasjoner som så smått vil sette i gang sine egne registre som følge av Redningsselskapets handlemåte, og det er uheldig. Flere medlemmer har vært i kontakt med oss fordi de også føler at de får utilfredsstillende - eller intet - svar fra selskapet på sine henvendelser. Nå kan det vel hende at registersaken er kommet litt i bakgrunnen for tiden. Selskapet sliter med personalkonflikter om dagen. Det er etter sigende blitt et helt annet og mye dårligere klima etter at Monica Solås Kristensen tok over etter Anne Enger Lahnstein, som fikk veldig mye skryt for sin lederstil. Vi håper imidlertid at folk ikke melder seg ut av Redningsselskapet av den grunn. Vi trenger et oppegående selskap for å trygge sikkerheten langs vår langstrakte kyst. Alle er imidlertid tjent med et sentralt småbåtregister som er mest mulig komplett - uten årsavgifter.