Vannjet sideveis

Vannjet som fremdriftsmiddel istedenfor konvensjonelle propeller i baugpropeller er ikke noe nytt. Vetus-gründer og tidligere eier Willem den Ouden har likevel vært i tenkeboksen og laget en ny vannjetløsning som er bakgrunnen for det nyetablerte nederlandske firmaet med det velklingende navnet Willdo.Jet.

Publisert Sist oppdatert

Thrusters er produktnavnet, og metoden er kort fortalt slik:
En hydraulisk pumpe er koblet til kraftuttaket i hovedmotoren, eller hvis slikt kraftuttak ikke finnes, via en adapter som kobles på svinghjulet i forkant av motoren. Den hydrauliske pumpen driver en hydraulikmotor i pumpehuset som igjen aktiviserer en vannpumpe som suger vann gjennom en skroggjennomføring i bunnen av båten. Ut fra pumpeenheten går jetstrømmen av vann gjennom 45 mm fleksible slanger og ut i skrogsiden, enten på hver side i baugpartiet eller på hver side i akterdelen, eller begge deler.
Vannjetstrømmen styres med en joystick fra førerplass, og gir en skyvekraft fra 15 kg og opp til 120 kg, avhengig av hvem av de syv modellene man velger.
I følge Willem den Ouden er systemet tilnærmet støyfritt og vedlikeholdsfritt og monteringstiden er omtrent halvparten av konvensjonelle baug- eller hekktrustere.
Jet Thrusters kan leveres som baugtruster, hekktruster eller begge deler. Prisene er oppgitt i euro fra fabrikken uten avgifter, og går fra drøye 22.000 kroner for den minste og opp til drøyt 35.000 for den største.

For mer informasjon, se
www.willdo.nl

Kilde: Båtmagasinet nr 3, 2007