Kjøp deg et liv under vann

Nå kan du utforske havbunnen i ekte Jules Verne-stil. Hvis du har en million for hånden kan du kjøpe deg verdens første private u-båt. (03.09.2008)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Med din egen C-Quester kan du gjøre nesten som den franske forfatteren i eventyrromanen ”En verdensomseiling under havet”, og utforske havet og det undersjøiske livet – uten å bli våt.

Kompakt krabat

C-Quester er 278 centimeter lang, 184 centimeter bred og 183 centimeter høy, og kan dykke ned til 50 meters dybde. Luftbeholdere og filtre sørger for at du kan bevege og puste fritt inne i undervannsbåten, og fartøyet skal være enkelt å manøvrere i alle typer farvann. I følge produsenten skal du også kunne dykke rett ned til ønsket dybde og opp igjen, uten risiko for dykkersyke.

Lettvekter

Du kan oppholde deg i opptil to og en halv time under vann. Tre elektriske motorer som blir drevet av batterier sørger for fremdriften, mens du utforsker havet i dets rette element. Siden vekten ligger på rundt 1000 kilo skal det heller ikke være nødvendig med store skip eller svære kranet for å få fraktet ubåten til ønsket destinasjon.

Verdens første

Det er det nederlandske selskapet U-Boat Worx B.V som står bak miniubåten. Det har tatt dem tre år med testing og utvikling frem til produksjonen av den aller første prototypen CQ1, som ble solgt til en privatperson allerede i mars i fjor. C-Quester skal skal være verdens første undervannsbåter som er utviklet med tanke på det private marked, men produsentene ser ikke bort fra at produksjonen også skal kunne rettes mot det kommersielle markedet som offshoreindustrien, turisme, dykkerskoler, skipsinspeksjoner og lignende.

Nederlenderne er også på markedet med en ny utgave som har plass til to, CQ2. Både CQ1 og CQ2 blir vist frem under Monaco Yacht Show i slutten av september.