TEST: Foto for fuktige forhold

Hvorfor er det alltid sol, blankt hav og blå himmel på bildene fra båtturene? Vi har testet fotoutstyr som tåler vann. (15.08.2008)

Publisert Sist oppdatert

Tekst & foto: Trond J. Hansen

Båtmagasinet har prøvd fem kameraer for fuktige forhold. Vi prøvde to modeller fra Olympus, en fra Pentax, en fra Fujifilm og en fra SeaLife. I tillegg prøvde vi en løsning fra Canon med vanntett hus. 

Vannavstøtende/vanntett


Vi skiller mellom vannavstøtende og vanntette kameraer. Et vannavstøtende kamera tåler fukt bedre enn et vanlig kamera. Det vil si at du kan ta det med ut i regnvær, at det tåler litt sjøsprøyt og fukt. Et vanntett kamera kan også brukes under vann. Skal du dykke med kameraet må det i tillegg tåle trykk, som øker kraftig dess dypere du går. I vår utprøving hadde vi ett dykkekamera, SeaLife. I tillegg prøvde vi et kompaktkamera fra Canon med vanntett dykkehus. De andre kameraene vi prøvde tåler en dybde fra én til 10 meter. 

Kompaktkamera/speilreflek

I forhold til et speilreflekskamera er kompaktapparatene tregere, noe som gjør at du ikke kan ta bilder i rask rekkefølge og det er en viss forsinkelse i systemet. Et speilreflekskamera kan du putte i en vanntett pose fra for eksempel Ewa-Marine, solide ”plastposer” som tåler både uvær og dykking.

Olympus Mju 850 SW og 1030 SW


Olympus har lange tradisjoner med å lage kameraer som holder vann. Begge modellene er vanntette, støtsikre, støvsikre og frostsikre ned til ti kuldegrader. Olympus Mju 850 SW er vanntett til 3 meter, mens 1030 SW er tett til 10 meter. Støtsikker mot fall fra henholdsvis 1,5 meter og 2 meter, oppløsning 8 megapixler og 10,1 megapixler. Toppmodellen har litt kraftigere zoom (3,6 x mot 3,0 x). Det finnes ekstra undervannshus til begge modellene om du virkelig skal på dypt vann (40 meter). Begge modellene har det Olympus kaller dobbel bildestabilisering, som bidrar til å forhindre uklarheter som skyldes bevegelse i kameraet eller motivet. 850 SW leveres i tre farger, sølv, sort og rosa. 1030 SW i fargene sølv, sort og grønt. Olympus leverer for øvrig vanntette hus til flere av sine kompaktkameraer.

►► Vår vurdering:
Designmessig svært lekre kameraer. Begge modellene er kompakte og lett å ha i lommen. At toppmodellen har vidvinkel tilsvarende 28 millimeter ser vi på som en stor fordel for bruk i båt. Begge modellene er enkle i bruk, med logiske funksjoner. Som vanlig har Olympus utstyrt kameraene med god optikk. At kameraene er så små gjør det litt vanskelig å betjene funksjonene med kalde hender eller dersom du bruker hansker. Objektivt står helt oppe i høyre hjørne og vi slet litt med at fingrene kom med på bildene. Dette er helt sikkert en tilvending. Bildestabilisator er bra når man er i båt. Vi vil spesielt fremheve Mju 1030 SW som et godt båtkamera, men den er en drøy tusenlapp dyrere enn lillebroren som stadig er på tilbud hos fotoforhandlere og elektronikkbutikker. Vi snakket med noen som mistet en 850 SW på sjøen. Det ble liggende på 12 meters dybde en god stund før en dykker hentet det opp. Kameraet som skal tåle 3 meters dybde var like fint. 

Pentax Optio W 30

Pentax er en av veteranene innen fotobransjen og har speilrefleks som er vannavstøtende og støvtett. Deres vanntette kompaktkamera, Optio W30, har et relativt anonymt utseende med sentrert objektiv. Kameraet er vanntett til 3 meter og støvtett. Det har en rekke funksjoner, blant annet rask 9 punkts autofokus, vibrasjonsdemping og ansiktsgjenkjenning. Det har 3 x zoom, tilsvarende 38-114 millimeter.

►► Vår vurdering:
En litt anonym, men sympatisk venn i båten. Autofokusen er imponerende bra, kanskje best i klassen. Skjermen på baksiden er bra. Kameraet er svært lett å bruke for nybegynnere, samtidig som det har mange muligheter for dem som ønsker det mer avanserte. Menyene er logisk bygget opp. Som med Olympusene kan betjeningen være litt kronglete om man bruker hansker. Imponerende er at det kan brukes helt opp til 3200 ISO, altså at det kan brukes selv om det er ganske mørkt – men med redusert bildekvalitet. Nærgrensen er på bare 1 centimeter, altså gode muligheter for nærbilder. 7 megapixler er mer enn nok. 

Olympus Mju 850

Oppløsning:

8 Megapixler

Støtsikker, fall:

1,5 meter

Zoom optisk:

3 x zoom

Byggemateriale:

Metall

Zoom digitalt:

5 x zoom

Vekt:

136 g

u/batteri, kort

Minnetype:

XD-Picture Card

Farge:

Sølv, rose, sort

Skjermstørrelse:

2,5 tommer

Annet:

Bildestabilisator. Undervannshus tilgj.

Brennvidde:

38-114 mm

Veil. pris:

Kr 2.790,-

Optisk søker:

Nei

Billigst på nett:

Kr 1.889,-

Videoopptak:

Ja

Vanntett:

3 meter

www.olympus.no

Olympus

Mju 1030

 

 

Oppløsning:

10,1 Megapixler

Vanntett:

10 meter

Zoom optisk:

3,6 x zoom

Støtsikker, fall:

2 meter

Zoom digitalt:

5 x zoom

Byggemateriale:

Metall

Minnetype:

XD-Picture Card

Vekt:

171 g u/batteri, kort

Skjermstørrelse:

2,7 tommer

Farge:

Sølv, sort, grønn

Brennvidde:

28-102 millimeter

Annet:

Bildestabilisator

Undervannshus tilgj.

Optisk søker:

Nei

Veiledende pris:

Kr 3.690,-

Videoopptak:

Ja

Billigst på nett:

Kr 2.989,-

www.olympus.no

 

Fujifilm FinePix Big Job HD-3W

Fujifilm Big Job er et stort og tungt kamera som er tiltenkt bruk i røffe miljøer. Du kan blant annet datomerke bildene og et system gjør det i etterkant mulig å kontrollere om bildene er blitt manipulert eller endret på noen måte. Zoom tilsvarer 28-85 millimeter. Det tåler en dybde på 1 meter, er støt- og støvsikkert. Oppløsningen er på 6 megapixler.

►►Vår vurdering:
Kameraet er som nevnt ganske stort, men det sitter som et skudd i hånden. Dette er et perfekt kamera for deg som er i åpen båt. Det tåler å slenge rundt og kan lett betjenes selv med ganske tykke hansker eller votter. Vi liker også at det er vidvinkel på kameraet. Vi liker også godt at det går på vanlige AA-batterier (gjerne oppladbare), noe som innebærer at du ikke behøver å gå tom for strøm om du er på tur og ikke har tilgang på 220 volt for lading. Den har også testens kraftigste blits, som rekker opp til 10 meter.

Pluss også for at det er sko for ekstern blits. Skjermen er på hele 3 tommer, men dessverre ikke blant de klareste. Imidlertid liker vi at man på skjermen kan få frem rutemønster, som gjør det lettere å få rette horisonter. Det er en fordel at kameraet flyter, så vidt det er. Funksjonene og menyene er enkle og oversiktlige. Det er få finesser, men de fleste av disse bruker vi ikke likevel. At kameraet har relativt få betjeningsknapper gjør det lettere å ta bilder under tøffe, hektiske forhold. Utformingen er slik at det er lite fare for å få fingrene med på bildet. 

SeaLife ECO-shot


SeaLife er testens dykkerkamera. SeaLife har spesialisert seg på å bygge kameraer for undervannsfotografer, og har blant annet fått Time Magazines utmerkelse "Most Amazing Inventions of 2005" for en av sine modeller. Vår prøvemodell er vanntett og trykksikker til 23 meter. Det er mulig å montere ekstrautstyr, som vidvinkellinse og ekstern blits til kameraett, noe som er nyttig ikke minst for undervannsfotografen. Kameraet har en oppløsning på 6 megapixler. Det er ikke optisk zoom på kameraet (4 x digital zoom), men savner du det så finnes det på andre SeaLife modeller.

Pentax Optio W 30

 

 

Oppløsning:

7,1 Megapixler

Vanntett:

3 meter

Zoom optisk:

3 x zoom

Støtsikker, fall:

 

Zoom digitalt:

4 x zoom

Byggemateriale:

Metall

Minnetype:

Secure Digital (SD)

Vekt:

160 g m/batteri, kort

Skjermstørrelse:

2, 5 tommer

Farge:

Sølv

Brennvidde:

38-114 millimeter

Annet:

Bildestabilisator

Optisk søker:

Nei

Veiledende pris:

Kr 2.995,-

Videoopptak:

Ja

Billigst på nett:

Kr 2.026,-

www.fovi.no

►►Vår vurdering:
Dette kameraet er ypperlig for snorkling og dykking. Det er det også om du trenger et kamera for tøffe forhold i båten. Ikke minst fungerer det god i åpne båter hvor det kan bli både vått og mye juling. Ypperlig også for kajakkpadling og annen vannsport. Kameraet har gummikappe, og det gjør at man får et godt grep. Det betjenes lett med hansker og funksjonene er oversiktlige og lett å komme til. Pluss for at det er egen innstilling for bruk under vann, en innstilling som blant annet korrigerer fargene under vann. Vi liker at det brukes på to vanlige AA-batterier.

 

 

 

 

Fujifilm

Big Job HD-3W

Oppløsning:

6,0 Megapixler

Vanntett:

1 meter

Zoom optisk:

3 x zoom

Støtsikker, fall:

0,7 meter

Zoom digitalt:

4,4 x zoom

Byggemateriale:

Metall, gummi

Minnetype:

XD-Picture Card

Vekt:

385 g u/batteri, kort

Skjermstørrelse:

3 tommer

Farge:

Sølv/sort

Brennvidde:

28-84 millimeter

Annet:

Sikring mot manipulasjon

Optisk søker:

Nei

Veiledende pris:

Kr 3.999,-

Videoopptak:

Ja

Billigst på nett:

Kr 3.581,-

www.fujifilm.no

 

Canon Powerhot G9 med undervannshus

 
Canon har ingen vanntette kameraer i sortimentet, men derimot vanntette hus til mange av sine kompaktkameraer. Vi prøvde toppmodellen fra Canon, Power Shot G9. Kameraet gjør det blant annet mulig å ta bilder i RAW-format, og kan også brukes med ekstern blits. Oppløsning 12 megapixler, 6 x zoom fra 35 til 210 millimeter og lyssterkt objektiv.

Både autofokus og lysmåling er i toppklasse. Med undervannshuset WP-DC21 kan du bruke kameraet ned til 40 meter. Det er svært enkelt å montere kameraet i huset. Veiledende pris for kameraet er cirka kr 5.000,-, men du får det for rundt kr 4.000,-. Huset koster drøyt kr 2.000,-, laveste pris på nett cirka kr 1.700,-. Dette er det dyreste alternativ fra Canon, som har mange andre modeller med undervannshus.

►► Vår vurdering:
Det er på en måte to fluer i en smekk – et førsteklasses kamera som lett gjøres om til undervannskamera eller et kamera for alle tenkelige værforhold. En fordel at huset flyter. Ulempen er at det blir noe større en de vanntette kompaktene, og at betjeningen er litt mer klønete. Man må kjenne funksjonene til kameraet godt, for å betjene knappene på utsiden av huset. Vi savner en noe bedre vidvinkel.

Den komplette testen kan du også lese i Båtmagasinet nr. 09/juni 2008.

SeaLife

ECOshot

Oppløsning:

6,0 Megapixler

Vanntett:

23 meter

Zoom optisk:

Nei

Støtsikker, fall:

2 meter

Zoom digitalt:

4 x zoom

Byggemateriale:

Metall, gummi

Minnetype:

Secure Digital (SD)

Vekt:

230/295 g

Skjermstørrelse:

2,0 tommer

Farge:

Sølv/sort

Brennvidde:

42 mm

Annet:

Undervannsmodus

Mye ekstrautst.

Optisk søker:

Nei

Veiledende pris:

Kr 3.000

Videoopptak:

-

Billigst på nett:

-

www.marinfoto.no