utgave nr 9 2005

Prøvekjøring: Skibsplast 675 HT

Publisert Sist oppdatert

Prøvekjøring: Skibsplast 675 HT

Fleksibåten

Det er lett å få frysninger når det blir alt for mange klappstol-løsninger i en båt. Skibsplast 675 HT er i så måte et positivt eksempel på hvor mye man kan stappe inn i en båt - og få det til å fungere.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Man kan lukte Skibsrud allerede på flere meters avstand, når man nærmer seg Skibsplast 675 HT. Den lille bakveggbåten med utenbordsmotor har en helt særegen design, og den er velsignet fri for enkle løsninger. Det er åpenbart nedlagt mye tankearbeid i planløsningen - og Rune Skibsrud har kommet ut av det med æren i behold. Båten er nyskapende og funksjonell.

Sjøegenskaper

675 HT har et imponerende fartspotensiale med en 200 hk kompressormatet Mercury Verado på hekken. Akselerasjonen er uovertruffen, og båten er ute av vannet på et blunk. Takket være en vellykket kombinasjon av skrog og mye tyngde langt fremme, har båten en nesten umerkelig planingsterskel og et meget fleksibelt fartsområde. Likevel er den godt mottakelig for trim. I plan er det bare å trykke til og kjenne at båten fyker av gårde på en myk og særs kontrollerbar måte. Selv svært krappe svinger ved full fart takler den veldig greit. Toppfarten målte vi til 38,2 knop, og vi fant en behagelig marsjfart selv i ganske kvapsete sjø rundt 27 knop og 4.000 omdreninger. Siden man sitter relativt langt fremme i en resonanskasse, får man med seg mye av båtens bevegelser på godt og vondt, og det blir en del sjøstøy gjennom bunnen. Båten virker imidlertid meget godt sammenskrudd til tross for mange hengslede komponenter og det er lite lyd fra innredningen.
Eieren av vår testbåt hadde montert et automatisk trimsystem fra Mente Marine som fungerte utmerket. Trimplan er nødvendig ekstraustyr på denne båten, siden den er sensitiv for vektforskyvninger ombord.

Førerposisjon

Førerposisjonen befinner seg på styrbord side, og ergonomisk utformet. Stolen er behagelig og kan justeres både i høyde- og lengderetning. I tillegg har den en oppvippbar frontpute som gjør det mulig å stå og kjøre. Ratt og spak faller greit i hendene. Det nødvendige av instrumenter er på plass. Etter at Skibsplast inngikk en avtale med Marine Power etter flere års samarbeid med Suzuki, er det nå Mercurys Smarcraft instrumenter som dominerer dashbordet. En bryterrekke er lett tilgjengelig, og det er montert et 12 volt uttak ved tenningslåsen. En nisje til å oppbevare for mobilen eller andre innretninger under lading var noe vi savnet. Derimot har føreren glede av en koppholder. Båten utstyres heller ikke med kompass som standard, noe vi mener burde være en hederssak for produsenten å montere i en slik båt. Den hvite konsollen ga en del sjenerende reflekser i frontvinduene, og de kraftige A-stolpene gir en del ubehagelige dødvinkler.

Salong

Salongen er nærmest en forundringspakke. Det er for det første rikelig med stuveplass i dørker, skap og konsoller. Bak i salongen på babord side er det et bord med fire sitteplasser rundt. Den fremre benken har vendbar rygg, slik at to personer også kan sitte i fartsretningen. Stolryggen på den aktre benken kan felles helt ned, slik at man får en seng ved å senke bordet og vippe stolryggen på det fremre setet fremover. Dermed får man en grei køye for et mindre familiemedlem. Under den fremre benken er det montert en portabel 12 Volt kjøleboks som standard.
Over salongen hvelver det seg en stor takluke i hele takets bredde som kan låses i åpen posisjon. I kombinasjon med at den aktre styrhusveggen kan åpnes helt, får man et riktig luftig salongmiljø. Aktenfor førerplassen er det en byssebenk med et Wallas safeflame kokeapparat og en dyp stålvask med stålarmatur. I benken er det et stort skap med en separat skuff til bestikk. Lokket over kokeapparatet felles forover og blir en grei avsettingsflate. For øvrig er vinduene forsynt med store gardiner som er anbrakt i poser og som kan kneppes for samtlige salongvinduer. Da kan det være på tide å tenne de to spotene i taket - en over sittegruppen og en over byssebenken. Maks ståhøyde i salongen er 187 cm.

Lugar

Lugaren og køyeløsningen er selve rosinen i pølsa. Halve køya består av en hengslet modul som felles opp, og som har trinn opp til luka i vindskjermen på baksiden. Når man feller ned trappeseksjonen, åpenbarer det seg en køye på 190 x 115 cm. På dagsturer kan lugaren brukes som stuveplass. Bak konsollen er det montert en brannslukker, og via en luke har man god tilgang til koblingspunktene bak førerkonsollen. Her råder det sirlig orden. Belysningen i lugaravdelingen består av en spot. Testbåten hadde også takluke som åpnes riktig vei - i akterkant, men dette er (nødvendig) ekstrautstyr. Alle flater er pent polstret.

Toalett

Toalett mot akterveggen på styrbord side har en ståhøyde på161 cm. Innredningen er delvis støpt, men det er ingen dusjmulighet her. Derimot er det et fullverdig toalett med en liten, integrert benk med vask og kaldt vann fra et billig plastarmatur. I benken er det et lite stuverom. Over vasken er det et velfungerende speil, og spoten i taket lyser opp ansiktet og forenkler aftentoalettet. En del praktiske knagger er på plass, men vi savnet sterkt en toalettrullholder. Det må på plass. Selve toalettet er et manuelt avtrede fra Jabsco av den mindre typen som gjør det nødvendig å velge sitt ærend. Rommet er ventilert med en elektrisk vifte. En matt rute gir lys, men ikke innsyn. Bra.

Uteplassen

Båten har ikke dollbord, men derimot gjennomgang til fordekket via en luke i frontvinduet. Fordekket er omgitt av en stor og solid rekke med pulpit. For øvrig er dekket forsynt med to solide kryssholt og en romslig dreggkasse. Frontruten foran førerplassen har en visker på parallellarm. Videre akterover er det to kryssholt også i akterkant av overbygget, en meget positiv overraskelse på en så vidt liten båt. Selvsagt er det også to kryssholt helt akter - til sammen seks. Meget bra. Det går rimelig smertefritt å ta seg om bord på akterdekket, men trinnet på innsiden er i minste laget til å gi godt fotfeste. Disse bør gjøres større.
Akterdekket, som for øvrig måler 100 x 200 cm, er forsynt med benker i rotasjonsstøpt plast som kan felles ut. Det er flust med rekker og koppholdere også her bak. På styrbord side av akterspeilet er det gjennomgang til badeplattformen. På samme side er det en grunn dreggkasse, mens det på babord side er en dypere, drenert fiskekum. Badestigen er lett å felle ut, selv for en som har havnet ufrivillig i vannet. På innsiden av akterspeilet henger det et bord som lett kan konverteres til en solseng når det monteres sammen med sittebenkene på sidene. Dekket er opplyst av to spoter montert under takskjegget på hyttetaket.

Motor/teknisk

Skibsplast 675 HT kan leveres med motorer fra 140 til 250 hk. På vår testbåt satt det en 200 hk Mercury Verado, som ga rikelig med krefter og meget behagelige forhold om bord ved marsjfart. Teknisk sett virker båten meget velbygget. Man har god tilgang til de ulike koblingspunkter og installasjoner. Via den midtre, og største luken, i akterdekket, er det adkomst til bensintanken i aluminium. Den kan dreneres via et mannlokk. I det samme rommet finner man enkelt ferskvannspumpe, ferskvannstank og styringsenheten til Verado-motoren og trimplanene. Alt virker ryddig og greit organisert.
På hver side er det et mindre stuverom med enkel tilgang til stengeventilen på selvdreneringen. I rommet på babordsiden er det også tilgang til stengeventilen på septiktanken. Her er dessuten batteriene montert. I vår testbåt satt det to batterier på 115 Ah hver. Standard batteripakke er ett 115 Ah batteri. Batteriene var godt festet. Lukene er forsynt med skikkelige pakninger og dreneringskanter rundt.

Konklusjon

En meget vellykket allroundbåt av høy kvalitet med gode sjøegenskaper og smarte, fleksible innredningsløsninger.

Data Skibsplast 675 HT

Lengde:6,70 meter
Bredde:2,50 meter
Vekt tørr båt:1.750 kg
Drivstoff:175 liter
Vann:45 liter
Septik:40 liter
Motor:140 hk til 250 hk
CE-kategori:C
Pris med standard motor:502.000 kroner (Med Suzuki 140 hk)
Opplysninger:Skibsplast AS, Evje, tlf 37 92 96 00, internet: www.skibsplast.no