utgave nr 4 1997

Minitest: Garmin GPS12XL

Publisert Sist oppdatert

Minitest: Garmin GPS12XL


Fortsatt toppklasse

Garmin 45 var den første GPSen i lommeformat. Den kom på topp i Båtmagasinets GPS test for to år siden. Så kom GPS40 GPS38, GPSII og GPS45XL. Den nyeste modellen GPS12XL ser ut som GPS40 og GPS38 med innebygget antenne, og med mulighet for ekstern antenne.

Tekst: Olav Momyr

At Garmin 45 vant i Båtmagasinets store GPS test i mars 1995, var først og fremst på grunn av bra betjeningsvennlighet, men også for god ytelse. Det beste fra forgjengerne er beholdt. Menysystemet er bygd ut med nye funksjoner. 500 waypoints (kurspunkter), 1024 tracklog punkter og 9 proximity waypoins er nyttig for de med mange fiskeplasser å besøke og grunner å se opp for. Noen vil savne en ankervakt. Kanskje Garmin har vurdert at pipelyden som GPS12XL frembringer ikke er sterk nok til å vekke en tungt snorkende skipper i stormvær.

12 kanaler

For å utnytte signalene fra satellittene best mulig, har GPS12XL, som sine argeste konkurrenter, en 12 kanalers parallell mottaker. For oss brukere betyr det at den starter raskere, følger satellittene bedre og er litt mer nøyaktig enn forgjengerne. Det er ikke mulig å tvinge den i 2D modus for å øke nøyaktigheten ytterligere hvis man kjenner høyden over havet. En ny funksjon ved lagring av waypoint er "average". Det motvirker en del av feilene fra S/A (Selective Availability = en feilkode som sendes ut med de sivile signalene fra satelittene) ved å lagre middelverdien av en rekke posisjoner.
Et godt poeng for noen er brukerdefinert datum og rutenett (hvordan rutenettet er bygget opp i forhold til posisjon) i tillegg til alle de som er innebygget. (Båtmagasinet vil senere hjelpe deg med å bruke dette på norske sjøkart). Garmin lager to forskjellige typer LCD display for lomme-GPSene. GPS45XL og GPS12XL bruker den beste og tydeligste typen.

Betjening

Ekstern strømtilførsel med spenning mellom 4 og 40 volt er løsningen i båt. Strømsparemodus er dessverre sløyfet og strømforbruket er oppgitt til 1W. Det betyr at et sett med batterier i beste fall rekker ca. 10 timer. Backup batteri er innebygget, så du ikke mister noe lagret informasjon selv om du må la GPSen ligge uten batteri noen tid.
Bruksanvisningen er bra. Bare synd at man ikke har så mye bruk for den. Kjenner man begrepene, er GPS12XL enkel og logisk å bruke. Navn på kurspunkter begrenser seg til seks bokstaver uten æøå på GPS12XL.
Votter og knapper kommer ikke godt overens på en så liten GPS, dessverre. Den virker for øvrig robust og er etter produsentens utsagn forseglet og skal derfor kunne tåle vann. Fartsbegrensningen på 99 knop som mange av Garmins GPSer til nå har hatt, er sløyfet. Så kan man se om man er kommet med riktig fly, hvis man sitter på vindusplass.
En GPS12XL kan bare kommunisere med en annen GPS12XL. Det betyr at du ikke kan laste ned waypoints til en 45XL, f.eks. NMEA og RTCM kommunikasjon er som tidligere modeller. Ny programvare kommer snart for bruk i PC og da skal det bli mulig å utveksle data mellom forskjellige Garmin GPSer.Veiledende utsalgspris er 3.542 kroner.
Importør: Belanor AS. Tlf: 69 26 90 44 eller E-mail: [email protected]