Lytt på radio

Den lille fargeklatten av en båtradio har mønstret på som fast mannskap - og blitt en nær venn.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Alle som ønsker å fremstå som trendy og designbevisste har minst én Tivoli-radio i heimen. Gjerne sammen med Alvar Alto vasen og sitronpressen fra Alessi. Nå er ikke vi spesielt trendy, men har likevel lenge hatt et par slike radioer hjemme – og en i båten. Det skal ikke stikkes under stol at vi liker utseende på dem, men først og fremst har vi dem på grunn av lydkvaliteten. I tillegg til at de anerkjente radioene har oppnådd å bli design ikoner lager Tivoli Audio rett og slett førsteklasses radioer. Tidligere hadde vi en Tivoli PAL i båten. Denne fargeglade og vannavstøtende kuben mange bruker. Og som er kopiert i det uendelige av andre (kina)produsenter. Lydmessig var vi svært fornøyd med PAL. Praktisk er det også at den lades med 220 volt og siden kan brukes uten ledning. Vi var fornøyd helt til vi kom over Tivoli SongBook. I tillegg til at den også er i vannavstøtende utførelse har den en mengde funksjoner som er grei for båtbruk. Den er det nærmeste vi kan komme en perfekt båtradio. Tivoli PAL radioen er nå degradert til kontor-radio og til bruk i gjestelugaren på sommerferier.

Oppladbar
PAL-modellen har innebygget oppladbart batteri som lades via 220 volt. Ulempen er at når den er tom for strøm, så er den tom for strøm inntil den lades. Etter en viss tid slites dessuten det oppladbare batteriet, og radioen må på verksted for å skifte det. SongBook har en mye bedre løsning. Den kan enten brukes direkte på 220 volt, eller på seks vanlige AA/LR6 (pennelykt) batterier. Det geniale er at den også kan bruke oppladbare AA-batterier. Da lades batteriene direkte via nettledningen som følger med. Går du tom for strøm når du ligger i en havn uten tilgang på landstrøm kan du bare sett inn vanlige batterier, eller lade de oppladbare batteriene med en 12 volt batterilader. Du risikerer dermed aldri å gå glipp av værmeldingen eller Reiseradioen. På innsiden av batterilokket er det en bryter som man stilles på vanlige batterier eller oppladbare. Oppladbare batterier følger ikke med og må kjøpes utenom. Det skal sies at radioen trekker ganske mye strøm, så kjøp batterier med høy kapasitet – minst 2500 mAh. Dette vil koste deg rundt 2-300 kroner.

Klokkeradio
SongBook er i motsetning til PAL utstyrt med et lite display som i tillegg til å vise aktuell kanal og hvor mye strøm som er igjen på batteriene, viser klokken. Et trykk på lys-knappen lyser opp displayet i 10 sekunder. Skal vi være pirkete kan vi si at tasten for lys skulle vært plassert lenger borte fra de andre betjeningsknappene. Den er litt vanskelig å føle seg frem til om du skal se hvor mye klokken er når der er mørkt på lugaren. Vi har av og til opplevd å sette på alarmen i stedet. Designeren Tom DeVesto har nok prioritert det symmetriske og estetiske fremfor det praktiske. Displayet viser også klokken når radioen ikke er slått på.
Når vi er inne på dette med klokken. Denne radioen fungerer dessuten som klokkeradio. Du kan altså stille inn vekking, enten ved å våkne opp til behagelig radiolyd eller til alarm. Vi liker å ha radioen på om kvelden, men opplevde tidligere stadig å sovne fra radioen – for så å våkne av en heftig melodi midt på natten. SongBook har som andre klokkeradioer en ”Sleep” funksjon. Altså at du for eksempel har radioen på i 20 minutter etter at du har slukket lugarlyset for kvelden. Vi opplever klokkeradio-funksjonene som svært praktiske i båten. SongBook fungerer både som radio, klokke og vekkerklokke – rene Kinderegget.

Smart hull
En liten, smart og gjennomtenkt detalj er et beskjedent nøkkelhullformet hull på baksiden av radioen. Det innebærer at du kan henge radioen på skottet, eller hvor det måtte være. Vi har satt opp en skrue på innsiden av lugardøren hvor vi henger radioen. Det er uansett lett å finne et sted å henge den, sikkert og praktisk. Den gummierte overflaten har stor friksjon og gjør at radioen ikke henger og slenger, selv i litt sjøgang.
Mens PAL har et ratt for å stille inn ønsket kanal, har SongBook to taster, opp og ned, for kanalsøk. Den søker helt til den finner en kanal. Det er fem knapper for forhåndsinnstilte kanaler (5 for FM og 5 for AM). Naturlig nok er det uttak for hodetelefoner og i tillegg AUX-uttak. Noe som unnebærer at du kan koble på MP3-spiller, CD-spiller eller annet audioutstyr. Kjekt om du for eksempel vil høre lydbok.

Varianter
Tivoli SongBook kommer i en vannavstøtende utførelse med et slags gummibelegg på. Det har ikke lykkes oss å få opplysninger om IP-sertifisering, men den skal tåle regn og lett sjøsprut. Dessuten smuss, støv og sand. Du kan velge mellom en rekke forskjellige farger; gul, rød, hvit, blå, hvit og så videre. I tillegg nye fargekombinasjoner mellom sølv og ulike kraftige farger. Er du skitten på fingrene (noe man tidvis er i båt) er det lett for å sette flekker, som er vanskelig å få bort på den gummierte overflaten. Anbefalingen vår er derfor å ikke velge de helt lyse fargene. Tivoli radioen kommer også som DAB radio, da under betegnelsen SongBook 100 DAB. Bortsett fra at den har litt flere knapper er utførelsen lik. Er du avhengig av iPod kan du dessuten få den som iSongBook., som nærmest kan sies å være stereoversjonen av SongBook. Den kommer med ekstra høyttaler som kan hektes av og plasseres inntil to meter unna selve radioen. Det følger dessuten med fjernkontroll. I tillegg er det en utfellbar dokkingstasjon for iPod. Veiledende pris for SongBook er kr 1.995,-. Begge de to andre modellene har veiledende pris på kr 3.095,-. Vi var så heldig at vi fikk kjøpt vår SongBook på ukens tilbud hos Euronics og betalte da like under tusenlappen. Da hadde vi gul å velge mellom. Beste pris vi har funnet på nett nå er kr 1.495,- hos Scandinavian Photo. Beste pris på de andre modellene fant vi hos Elprice til kr 2.299,-. Som tilleggsutstyr kan du kjøpe en praktisk bæreveske, pris cirka kr 250,-.

I bruk
Vi har brukt Tivoli SongBook et drøyt år i båten. På øde steder, mellom holmer og skjær og i de vestnorske fjordene er det ikke alltid like lett å få inn radio. På steder hvor radioen på stereoen har gitt tapt har vi fått kontakt med omverden via SongBooken. Tivoli Audio er kjent for meget god lyd. Vi foretrekker å bruke en flyttbar radio i båten, fremfor stereoanlegg. Da kan vi ta radioen med der vi er, enten det er på lugaren, i salongen, i cockpiten eller på land. Vi liker også å høre lydbøker. Derfor har vi en liten, bærbar CD-spiller som vi kobler til radioen. Så kan vi høre lydbøker på køya.
Tivoli kaller selv SongBook for ”The ultimate Travel Radio”. I alle fall er vår radio etter hvert blitt ganske bereist.

På nett:
www.tivoliaudio.no
www.tivoliaudio.com