Svensk optimisme i båtbransjen

Svenskene er så smått optimister igjen og tror motvinden i båtbransjen kan være i ferd med å snu. Med 1000 skrog på ordreblokka er Ryds en av dem som kan starte opp igjen med full produksjon. (18.02.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen
Foto Atle Knutsen

Svenskene tror dermed stormen kan være i ferd med å stilne av, selv om det ennå er litt tidlig å si noe om hvordan markedet kommer til å bli på bakgrunn av de siste ukene.

Rekordsalg

Etter svenskenes første båtmesse i Göteborg kan det likevel se ut som om markedet er i ferd med å ta seg litt opp igjen. Interessen for messa var langt over forventningene, noe som blant annet resulterte i rekordstort direktesalg for mange av utstillerne. En av dem var Nimbus med sine Rydsbåter.
- Vi opplevde en veldig stor interesse for båtene våre, og nådde et resultat som tangerte det beste vi noensinne har hatt, sier salgssjef Pelle Svensson.

Gjenopptar produksjonen

Som en direkte følge av framgangen åpner nå Ryds portene til fabrikken igjen, og setter full fart på produksjonen. Og med 1000 skrog som skal produseres og leveres innen sommeren, går svenskene en hektisk tid i møte. Svensson er svært lettet over å kunne starte produksjonen igjen, etter en periode med trykket stemning og mye usikkerhet. Ryds var på et tidspunkt også tvunget til å si opp ansatte, men ser nå lysere på framtidsutsiktene. 
- Det blir interessant å se om messen i Stockholm den 28. februar viser like stor interesse.

Norsk optimisme

Også her hjemme i Norge er båtbransjen forsiktige optimister etter åpningen på årets messesesong i Bergen. Selv om besøkstallene var lavere enn tidligere, melder flere av båtprodusentene om positiv stemning med flere salg og interesserte kunder å jobbe videre med.
- Båtkjøperne er der fremdeles, sier Christer Midthun fra Viknes. De var en av utstillerne som stilte med hele rangen på Dra til Sjøs, og har fått mange prøvekjøringer og interesserte kunder som de nå skal jobbe videre med. De har også fått solgt et eksemplar av den nye Viknes 1030 Sunbridge som hadde norgespremiere på Dra til Sjøs.

- Vi har sett en positiv utvikling de siste ukene, som nå har blitt forsterket etter messen. Inntrykkene er udelt positive. Mange går med konkrete båtplaner for våren og føler seg ikke rammet av de krisemaksimeringene de leser om i pressen, sier markedsansvarlig Ronny Haugland i NB Marine.