Nr 10 2014

Nyheter oktober

Båt- og utstyrsnyheter fra inn- og utland

Publisert Sist oppdatert

 

Linjelekker daycruiser

Den nye Bella 630 DC ble presentert under Finnboat floating show i sommer. Nyheten er en daycruiser på 19 fot, tegnet av nordmannen Espen Thorup. Båten har køyeplass til to personer, og sitteplass til syv. 630 DC har en bred L-sofa akter, og to bøttestoler i fartsretningen. Den kan utrustes med gassbluss og vask, samt et lite portabelt toalett under dekk. Modellen har enkel adkomst via en bred trapp, og en ny konsoll med plass til en syvtommers kartplotter. Båten blir presentert for det norske markedet i begynnelsen av 2014.

FAKTA:  Bella 630 DC

Nytt båtmerke

Axopar boats kommer fra finnene som står bak båtmerkene Aquador, XO og Paragon. Settes forbokstavene i navnene sammen får du det nye båtmerket Axopar. Axopar skal i første omgang komme med tre modeller bygget på samme 28-fots skrog. Første modell ut er 28 T-Top, en walkaroundbåt med dobbeltsteppet skrog og akterlugar for to personer. Fordekket er båtens sosiale møtepunkt med salong og bord med plass til seks personer rundt. Båtene skal utrustes med motorer opp til 300 hk. Det skal gi toppfart på 45 knop. V-bunn på 22 grader kombinert med steppet skrog, burde gi flotte sjøegenskaper. 

Lengde:

6,25 meter

Bredde:

2,4 meter

Vekt:

950 kilo

CE-kategori:

C

Motorstyrke:

90 - 175 hk

Pris fra:

Ikke fastsatt

Opplysninger:

www.brunswick.no / www.bakkenmotor.no

FAKTA:  Axopar 28 T-top

 

En kroatisk Leidi

Denne kroatiske kreasjonen, Leidi 600, ble vist for første gang i Norge under Båter i sjøen i september. Båten er en krysning av flere konsepter, deriblant taubåt, snekke og daycruiser. Båten har køyeplass til to personer, samt et lite separat toalettrom med svært begrenset plass for voksne menn. Men akterdekket derimot er flott, med massevis av plass. Benker og bord gjør sittegruppen her akter svært brukervennlig og trivelig. Båten leveres med et bredt motorspekter fra 40 til 150 hk. Med 115-hesters motor, som skal være det mest etterspurte motoralternativet så langt, er toppfarten rundt 27 knop, og prislappen nærmere 400 000 kroner.

Vi har testet farkosten, og kommer tilbake med fyldig rapport.

 

FAKTA:  Leidi 600

Lengde:

8,6 meter

Bredde:

2,85 meter

Vekt:

1790 kilo

CE-kategori:

C

Motorstyrke:

150 - 300 hk

Pris fra:

Ca 400 000 eks motor

Opplysninger:

www.axopar.fi

Kul høytaler

Magic Muschroom heter denne trådløse Bluetooth-høyttaleren.  Den bærbare, lette minihøyttaleren er kjent som "Magic Mushroom", hovedsakelig på grunn av designet. Høyttaleren festes lett til en glatt overflate ved hjelp av en liten sugekopp under høytaleren. Den funker til nettbrett, PC, eller mobiltelefon, har innebygget batteri og leverer 3 watts effekt. Prisen er 249 kroner.

www.androidtv.no  

 

Kraftpakke fra Mercury

Under Båter i sjøen fant vi en verdensnyhet under motorromsluka i en Cormate Sportmate 27. Motoren er en Mercury 370 V8 TDI. Den nye hissigproppen fra Mercury er kommet til i samarbeid med Volkswagen marine, og skal i følge Egil Ranvig i Cormate være samme motoren som sitter i luksus-versjonene av Audi og Volkswagen. 4,2-litersmotoren yter 370 hk, og er dermed 20 hester kraftigere enn sin forgjenger. Med en vekt på 360 kilo er den også adskillig lettere. Se video på våre nettsider www.batmagasinet.no

 

Førpremiere

Lengde:

7,1 meter

Bredde:

2,5 meter

Vekt:

2000 kilo

CE-kategori:

C

Motorstyrke:

40 - 150 hk

Pris fra:

250 000 eks motor

Opplysninger:

www.batformidling.com

Dette er nye Nordkapp Avant 605 som først skal presenteres for publikum under Sjøen for alle i 2014. Her får du en sniktitt på nyheten, som deler skrog med skjærgårdsjeepen 605 Enduro. Innvendig byr bowrideren Avant 605 på nye løsninger, som stort låsbart stuverom i konsollen, der lokket kan gjøres om til et lekkert bord for to. Kjøleskuffa har også fått ny plassering under passasjersetet. Båten er konstruert av Espen Thorup og byr på meget god komfort for en liten familie. Vi har prøvekjørt båten, og kommer tilbake med rapport. www.nordkapp-boats.com

 

Lukseriøs sportsfisker

270 Dauntless er en ny modell fra amerikanske Boston Whaler. Til tross for at båten først kommer til Norge i 2014, opplyser Kragstad AS at de har forhåndssolgt to eksemplarer av den stødige skjærgårdsjeepen. Først og fremst vil båten passe til havfiske der veien til fiskeplassen ikke er målet med turen. Med en 270 Dauntless kommer du nemlig meget hurtig frem, da toppfarten med en 300-hesters motor er snaue 39 knop. 

FAKTA:  Boston Whaler 270 Dauntless

 

 

Norsk multikunstner

Den nye Pioner Multi har fått enda flere bruksområder ettersom porten forut nå har blitt 92 centimeter bred. Det gjør det mulig å rulle inn både elektriske rullestoler og små ATV-er. Porten er også fin ved dykking, da entring går som en lek i baugporten. Multi 3 er tredjegenerasjons Multi, med et nytt modulbasert konsept som går ut på at konsoller og benker kan plasseres der man ønsker. For eksempel kan styrekonsollen flyttes langt frem dersom føreren bruker rullestol. Tredjegenerasjons Pioner Multi vil være i salg fra nyttår.

FAKTA: Pioner Multi 3

 

Ny i Norge

De to importørene JP Marine og Leangbukta Båt satser for fullt på Elans motorbåter. Nå kan de presentere Elan Power 30, som er en stor og romslig bobåt med køyeplass til fire personer fordelt på to lugarer. I styrhussalongen, som skal være meget romslig, finner vi fullt utstyrt bysse med valgfritt gass- eller elektriske koketopp, samt 80-liters kjøleskap. Båten kan leveres med en rekke ulike motorer. Prototypen ble testet med to Volvo Penta D3-motorer på totalt 440 hk. Det ga en toppfart på 37 knop. Billigste motoralternativ er singel VP D6 400.

FAKTA: Elan Power 30

 

Rimelig kombiplotter

Elite-5 HDI er navnet på den nye 5-tommeren fra Lowrance. Den lille kombiplotteren skal gi alt man trenger for i under 5000 kroner. I den beskjedne boksen får man både kartplotter og innebygd ekkoloddmodul. Elite-5 HDI passer til skjærgårdsjeeper og andre mindre fritidsbåter som kun har plass til én kompakt 5-tommer, og til kunder som ikke ønsker å bruke mer enn 5-6000 kroner på navigasjonsutstyr og fiskeleting. Rimeligste modell har ikke innebygget ekkolodd, og koster fra cirka 3000 kroner. Dyreste modell vil koste 5900 kroner.

 

Action med Garmin

VIRB er navnet på nyervervelsen fra Garmin. Dette er et actionkamera som kan ta opp inntil tre timer med HD-video før det må lades på nytt. Kameraet har en innebygget 1,4-tommers skjerm som gjør det enkelt å endre innstillingene. Det er også mulig å ta stillbilder samtidig som man tar opp video.
Kameraet kommer i to modeller, der det dyreste, VIRB Elite, har innebygget WiFi og GPS. GPS-en gjør at alle videoer kan geotagges, slik at man kan vise både hva man har gjort, og hvor man har gjort det. Med på kjøpet kommer nemlig programvare som henter ut informasjonen om ferden, og viser bevegelsen i et kart. Prisen er satt til henholdsvis 299 og 399 dollar. I skrivende stund rundt 1800 og 2400 kroner. www.garmin.no

 

Prisgunstige Buster-utfordrere

Lengde:

8,33 meter

Bredde:

2,74 meter

Vekt:

2177 kilo

CE-kategori:

C

Motorstyrke:

300 - 450 hk

Pris fra:

Ikke fastsatt

Opplysninger:

www.kragstad.no

Kina-produserte Kimple X1 og X2 er skjærgårdsjeeper på henholdsvis 15 og 17 fot. Kimple forhandles gjennom den norske importøren Tønsberg båt, som også har bistått i utviklingen i Kina. X1 leveres med motorer fra 30 til 40 hk, mens den noe større X2 utrustes med motor inntil 60 hk. Båtene koster fra 79 000 kroner uten motor. Kimple - Kinas svar på Buster?

FAKTA: Kimple X1 og X2

 

 

 

Lengde:

5,3 meter

Bredde:

2,15 meter

Vekt:

330 kilo

CE-kategori:

C

Motorstyrke:

50 - 80 hk

Pris fra:

Ikke fastsatt

Opplysninger:

www.pionerboat.no

 

 

Lengde:

9,9 meter

Bredde:

3,5 meter

Vekt:

330 kilo

CE-kategori:

B

Motorstyrke:

400 - 600 hk

Pris fra:

1 499 250 kroner

Opplysninger:

www.jpmarine.no

 

X1

X2

Lengde:

4,6 meter

5,08 meter

Bredde:

1,83 meter

2,03 meter

Vekt:

300 kilo

340 kilo

CE-kategori:

C

C

Motorstyrke:

20 - 40 hk

30 - 50 hk

Pris fra:

79 000 kroner

99 000 kroner

Opplysninger:

www.aluminiumsbåt.no