utgave nr 11 1996

Navico bærbar VHF

Publisert Sist oppdatert

Test: Navico bærbar VHF


Tett og solid


Av: Odd Monge, Foto: Ingvar Johnsen


Tidligere tiders engelske elektroniske instrumenter var ofte store klumpete kasser uten snev av tanke på design og funksjonalitet. Men utstyret funkjsonerte! Tidene forandrer seg, design er blitt bedre, og best av alt: Soliditeten er den samme som før.

Den store engelske produsenten av maritimt elektronisk utstyr, NAVICO, er på det norske markedet med instrumentserier, kartplotter, autopiloter og kommunikasjonsutstyr. Alt i moderne design, samtidig virker det som man har tatt vare på arven om solid mekanisk oppbygging fra tidligere tider. Dette gjelder i alle fall den vanntette bærebare VHFen vi denne gangen har testet.

Tilleggsapparat

AXIS 200 er en simplex-VHF, dvs. den kan kun brukes for ombord-kommunikasjon eller fra skip til skip over relativt korte avstander. Altså et tilleggsapparat man kan bruke fra jolla til moderskipet, eller for nødkommunikasjon til kyststasjon eller andre fartøyer. Husk at du må ha konsesjon på et hovedapparat for å få kjøpt de små bærbare (untatt ICOM M 5, som ikke produseres lenger).

Tett og solid

AXIS 200 har et tiltalende design og ligger godt i hånden. Vi synes den er litt tung, ca. 600 gram, men etter å ha fått hjelp av kompetent service-verksted til å åpne apparatet, forstår vi hvorfor. Den innvendige mekaniske oppbygging virker meget ordentlig og solid. Pakninger for tetning likeså. Spesialmiddel for opptak av fuktighet fantes også.
Apparatet er i følge reklamen drop-testet fra 1 meters høyde mot hardt underlag, den sjansen tok ikke vi. Men vi druknet den flere ganger i saltvann. Den fungerer fortsatt utmerket.

Vel mye design?

Rekkevidden både med 1 og 5 watt synes tilfredsstillende. Batteriforbruket likeså. Sammenlignet med andre bærbare virker det som AXIS 200 har noe svakere modulering (talestyrke hos mottaker i annet fartøy) uten at vi vil legge vekt på dette. Apparatet har mulighet for dobbel lyttevakt (16 + annen kanal), scanningfunksjon, dvs. den låser seg på skip/skip-kanaler med trafikk. Knappen for hurtigvalg av kanal 16 har samme størrelse som de andre knappene, dette trekker inntrykket ned. Vi skulle gjerne sett en knapp som var dobbelt så stor og i en annen farge! Knappene er gjennomgående litt små, man bør ta vottene av ved betjening. Det kan virke som designet her har vært viktigere enn funksjonaliteten!
Standard leveranse inneholder ikke bærestropp! Den medfølgende 12 volt lader er intelligent, dvs. man kan trygt la apparatet stå i laderen etter full opplading som er 12-14 timer.
Brukerveiledningen foreligger komplett på engelsk, men importøren legger ved en relativt god dansk versjon. Det eneste vi savnet i brukerveiledningen var en komplett oversikt over de forskjellige tegnene i LCD-vinduet.

Data NAVICO AXIS 200
Vekt 600 gram.
1/5 watt utgangseffekt.
Lader direkte fra 12 volt.
Veiledende pris NOK 7498 inkl.moms.

Fordel: Scanning- og memorymuligheter
Solid mekanisk oppbygging.
Vanntett.
Kan leveres med løs mikrofon/høyttaler.
Ulempe: Små "ikke vottevennlige knapper - spesielt burde knappen for hurtigvalg av kanal 16 ha vært mye større.
Prisen.

Importør: Kelvin Hughes Service a/s, Bergen
Tlf.: 55 10 48 99