Elektrofile messegodbiter

LILLESTRØM: Her er Båtmagasinets miniguide til årets viktigste elektronikk-nyheter.

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

I samarbeid med de norske importørene og forhandlerne av elektronikk har Båtmagasinet plukket ut de viktigste nyhetene på Sjøen for alle.

Lowrance Elite/Mark


Dette er en serie som omfatter tre ulike modeller med helt enkle ekkolodd, kartplottere og kombiplottere uten muligheter for nettverkstilkoblinger. Skjermoppløsningen er oppgradert med SolarMAX 256-fargers TFT display med 480x480 piksler oppløsning, noe som skal gjøre skjermen godt lesbar i f. eks direkte sollys. Ellers har serien innebygget GPS-antenne med 16 kanaler, innebygget ekkoloddmodul (83/200kHz) hvor du kan se historikken med tidligere ekkobilder. Betjeningsknappene er forbedret slik at en enkelt og raskt skal kunne betjene knappene med én hånd. Serien har også fått ny hurtigbrakett med tilt og svivel funksjon, og hull gjennom braketten gjør det enkelt å montere kabler gjennom dekk. I tillegg er det vanntett kartluke og innebygd Navionics bakgrunnskart. Ekstra navigasjonskart på micro-SD kan kjøpes (Navionics Gold). Tre ulike modeller. Pris fra 5.575 kroner.

Lowrance Mark


Markserien er 5 tommers sort/hvitt ekkolodd som består av Mark-5x med 200kHz eller Mark-5x Pro med 83 og 200kHz-frekvenser. SuperTwist LCD-skjermen er utstyrt med LED-bakgrunnslysning og oppløsning på 480x480 piksler. Også denne har fått ny menystruktur, hurtigbrakett og innebygget ekkoloddmodul. Pris fra 2.325 kroner.

Lowrance StructureScan


Med Lowrance StructureScan og Down Scan Imaging på ekkoloddet får du utvidet søkeområde til 180 grader, og skjermbildene viser hva som faktisk finnes på eller over bunnen, med tilnærmet fotografiske bilder av "busk og kratt", samt detaljbilder av fisk og fiskestimer. ”Skanningen” av området i 180 grader, foregår i en slags vifteform ved hjelp av både sidescanning og loddrett scanning. På Lowrances HDS-serie med ekkolodd kan du få StructureScan-bildet som ”overlay” på et ordinært ekkoloddbilde, noe som gir enda bedre forklaring på hva som faktisk befinner seg under båten - om det er fisk der eller ikke.

Simrad NSE-serie


”Verstingplotter” har blitt sagt om Simrads nye NSE mulifunksjonsplotter som kommer i 8 og 12 tommers versjoner. Kraftig prosessor skal gjøre navigeringen og zoomingen i 3D kartografi ”superraskt” uten ventetid. Plotteren skal trekke lite strøm med LED-bakgrunnsbelysning. NSE-serien leveres med Navionics Platinum 3D som standard, blant annet med satelittbilder fra Google Earth. Serien kan kobles til SimNet, Ethernet og NMEA2000 nettverksløsning – i tillegg til nye StructureScan ekkolodd og utvides med for eksempel bredbåndsradar. Ved visning på flere skjermer brukes likevel kun en kartbrikke, ett ekkolodd og en radar, hvor all informasjonen kan deles men likevel betjene hver skjerm uavhengig av hverandre.

McMurdo AIS/SART Smartfinder S5


Den nye Smartfind S5 er en radar transponder kombinert med en AIS-sender og en GPS mottaker. Alle fartøy som kan motta data fra en AIS-sender kan også registrere data fra en AIS-SART. Smartfind S5 leveres ferdigmontert i en robust nylonkoffert beregnet for veggmontering.

Raymarine E-serie

Den nye E-serien med multifunksjons kartplottere er den første som er utstyrt med både touch- og knappebetjening. Serien omfatter plottere i størrelse9, 12 og 14 tommer, og har en rekke tilkoblingsmuligheter for blant annet ekkolodd, radar, AIS, instrumenter og motordata.

Raymarine HD-Radar


Raymarines nye HD Radar har hel-digitalt mottak som skiller ut ulike radarmål, oppdager svake ekko på lang avstand og fjerner støy. I skiftende vær- og sjøforhold justerer den adaptive senderen og mottakeren seg automatisk, og skal gi skarpere bilder med flere nyanserte fargenivå som skiller mellom sterke og svakere ekko.

M-TECH 500 AIS


M-TECH 500 AIS er en kombinert VHF og AIS med enkel installasjon. Alt du trenger en en NMEA-kabel til kartplotter og en VHF-antenne. MT-500 AIS har samme betjening og installasjon som MT-500 VHf.. Samme design på VHF- og AIS-modellene gjør at de ved oppgradering fra MT-500 VHF til MT-500 AIS kan benytte eksisterende montering. Pris: 2.950 kroner

MS 600 Serie


MS 600 serien omfatter blant annet maritim stereo med innebygget, vanntett docking for iPod med lading, samt DVD stereo/CD stereo. Felles for enhetene er 2,7 tommers LCD-skjerm, multisone volumkontroll, AM/FM radio med RDS, antistøt beskyttelse, belyste gummiknapper, AUX-inngang og soneutgang.

Garmin GPSMap

Garmin har utvidet sin berøringsskjermlinje med to nye kartplottere, 720 og 720s med 7 tommers skjerm. Enhetene er kompatibel med alle Garmins GMR radarantenner selv om enkelte radarfunksjoner som radar-overlegg, MARPA-sporing og dual-range støttes ikke av disse enhetene. Plotterne har innebygd høysensitiv GPS-mottaker, er NMEA 2000 kompatibel, og skal ha et grensesnitt som forenkler montering av GPS-mottakeren. Systemet skal også enkelt kunne utvides med for eksempel autopiloten GHP 10, Garmins marine instrument GMI 10, de nye VHF-radioene VHF 200i og 300i og motordata. PSmap 720s har også innebygd digitalt ekkoloddmodul på 1kW og en kapasitet på opptil 600 meter. GPSmap 720 er kompatibel med Bluechart G2 Vision, som blant annet gir 3D-visning både over og under vann, satellittfoto og ”Auto-Guidance” funksjonen som legger en trygg rute fra A til B.

Høcom Radio Ocean Navigasjonsserie


Høcom lanserer Høcom Radio Ocean Navigasjonsserien O.Chart bestående av 5 og 7 tommers kartplottere og O.Chart 5F og 7F kombiinstrumenter med både kartplotter og ekkolodd. Alle modellene med ny, intern EGNOS GPS-antenne. Høcom lanserer også en ny serie Høcom Radio Ocean VHFer bestående av både stasjonære VHFer samt bærbare enheter. Alle enheter leveres med 54 internasjonale kanaler, samt nasjonale fritidsbåt- eller fiskerikanaler.

Furuno NAVpilot


Furuno satser mer og mer på det mindre fritidsbåtmarkedet og lanserer i år ny autopilot NAVpilot 720 og NAVpilot 711 med full dekning flyfoto. Autopiloten er adaptiv og justerer selv parametre for navigasjon i forhold til faktorer som fart, trim, dybde, tidevanns- og vindpåvirkning, vær og dødgang, og lagrer disse i systemminnet og optimaliserer. NMEA 2000-kompatibel, fås også som håndholdt versjon. Pris fra: 21.000 kroner.

Garmin GPSmap 6000/7000

GPSmap 6000/7000-serien har nye høyhastighets grafikkprosessorer og nettverksplotterne kommer med Garmins nye G Motion- teknologi, noe som skal gi ekstremt rask panorering og zooming av kartene. Serien er kompatibel med Bluechart G2 Vision, med blant annet 3D-visning både over og under vann, satellittfoto og ”Auto-Guidance” funksjonen som legger en trygg rute fra A til B. Systemet kan utvides med radar, ekkolodd og flere skjermer, sistnevnte hvor skjermene deler all informasjon og styrer systemet fra flere posisjoner. GPSmap 6000/7000-serien er NMEA 2000 kompatibel, med forenklet montering av GPS-mottakeren, og systemet kan også utvides med Garmins autopilot GHP 10, marine instrumentet GMI 10 og de nye VHF radioene VHF 200i og 300i.