utgave nr 2 2005

Testkavalkade: Askeladden 805 Commuter

Publisert Sist oppdatert

Askeladden 805 Commuter

Allværsbåt med ambisjoner

En båt med usedvanlig mye innhold i forhold til størrelsen. Takket være ny design og mange klaffeløsninger.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Mange har forsøkt å lage kopier av de finske Targa-båtene, og det er heller ikke vanskelig å spore Targa i den nye Askeladden 805 Commuter. Det er tydelig at Askeladden har strukket seg langt for å få mest mulig ut av liten plass. Sjeldent har vi vært om bord i en båt med så mange klaffeløsninger som i denne. Lengde på 7,99 meter og bredde på 2,70 meter gir klare begrensninger. En nyvinning er den permanente fenderen, pongtongen, som går rundt hele båten.
Styrhuset har tre dører. To på siden og en akter. En salong er plassert akter i styrhuset og gir plass til fire, men både fører og passasjerstol kan vendes slik at seks får plass rundt bordet. Selve salongen kan konverteres til en dobbeltkøye. Byssa er plassert på en konsoll ved døra på babord side, og inkluderer en liten vask og et lite kokeapparat.
Båten var utstyrt med to MerCruiser 1,7-liters dieselmotorer. En kombinasjon som fikk båten til å reise forskipet kraftig da vi møtte planingsterskelen, men båten kommer likevel raskt opp i plan og legger seg fint i sjøen. Skroget virker harmonisk og går mykt i sjøen. Vi tror båten vil profitere på en motor med større slagvolum og et høyere dreiemoment.
Førermiljøet er delikat, men vi ønsker oss stoler som er justerbare i høyden. Man føler at man sitter litt lavt. Lugaren under dekk er romslig, og blir enkelt en dobbeltkøye. Foran førerkonsollen finnes et toalettrom utstyrt med hånddusj, vask, speil, toalett og sprutsikker toalettpapirholder. Stuverom er det godt med i båten.

Tekniske data

Lengde:7,99 m
Bredde:2,70 m
Vekt:3.200 kg
Drivstoff:300 l
Ferskvann:100 l
Septik:50 l
CE-kategori:B
Motor:2xMercruiser D1,7L DTI Diesel Alpha
1xMercruiser D4,2L D-Tronic Bravo II eller Bravo III
Motor i testbåt:2xMercruiser D1,7L DTI Diesel Alpha
Pris testbåt:1.026.700 kroner
Opplysninger:Askeladden
5217 Hagavik
Telefon 56 30 87 00
Internett: www.askeladden.no