Årets Båtforening kåret
I 25 år har Båtmagasinet tildelt utmerkelsen Årets Båtforening. Vinneren for 2013 er nå klar.
Hvert år siden 1988 (bortsett fra i 2006) har Båtmagasinet tildelt utmerkelsen Årets Båtforening til en forening som har utmerket seg ved godt arbeide for sine medlemmer, enten det nå består i å kurse foreningens medlemmer i sjømannskap, sveise dem sammen sosialt eller utført en ekstra dugnadsinnsats for egen båthavn eller utmerket seg som godt vertskap for andre båtfolk. Vi fikk flere godt kvalifiserte forslag på Årets Båtforening 2013, og etter en nøye vurdering, ble det enighet om at Riska Båtforening skal motta Båtmagasinets Ljugekrakk med inngravert messingskilt samt diplom for 2013.
-Dette var kjempeartig, sier nylig avgått formann i foreningen, Jann-Rune Ursin til Båtmagasinet når han får presentert nyheten om at de har fått prisen for 2013. Ursin har etter mange års styreinnsats overlatt roret til Martin Brekke som ble valgt til ny formann i foreningen i slutten av januar i år, men det var Ursin som var formann i det året kåringen gjaldt for.
Dette er en meget veldrevet båtforening som har mange aktiviteter for medlemmer og en god gjestehavn for båtturister.
Foreningen har over 700 medlemmer og 370 båtplasser i organisert havn med brygger på begge sider av Hommersåkvågen.
Havnen på vestsiden er nyoppusset og ferdigstilt i 2013. Store deler av havnen på østsiden er oppgradert. Midterste del vil bli ferdigstilt før 2014 sesongen. Det er strøm og vann på alle bryggene. Foreningen har også satset en del på sikkerhet og installert stiger ytterst på alle bryggene, samt god belysning. Gjesteplassene er merket.
Foreningen eier et stort klubbhus som ligger i sjøsiden med utsikt over båthavnen. Hver onsdag arrangeres det treff for klubbens medlemmer med kaffe og drøs. Huset brukes som kurslokaler, møtevirksomhet og festligheter.
I sesongen går det to vakter hver kveld langs bryggene.
Riska båtforening er godt representert på lokale arrangement som for eksempel «Riskadagene», med gode aktiviteter for både barn og voksne.
Området rundt kaianlegget er godt tilrettelagt for alle i bygda. På dugnad er det blitt satt opp trebrygge langs fjellet som fører ut til alle bryggene. Bryggene er godt belyst. Om sommeren er det et yrende liv av badeglade mennesker blant båtene. Bryggene er tilrettelagt for rullestolbrukere og barnevogner.
Riska båtforening har styrt økonomien godt. Foreningen har bestemt at alle som eier båtplass setter inn en viss sum hvert år i et fornyingsfond. På den måten vil man ha økonomi til oppgradering av bryggeanlegget i fremtiden. Samtidig er prisen for å ha båtplass så høy til at det blir god sirkulasjon på kjøp og salg av plasser.
Ellers om Hommersåk:
Hommersåkvågen ligger veldig sentralt. Rett ved bryggen ligger «Bryggen Senter» som har både toalett, dusj og muligheter for vasking/tørking av klær. Her finner man dagligvarer, bakeri, sportsbutikk, klesbutikk for barn og voksne. Det finnes flere lekeplasser i området rundt havnen og Pizzabakeren med servering på flott uteområde rett ved bryggekanten. Fra brygga går det også kollektivtransport. Det går buss til Sandnes og hurtigbåt inn til Stavanger sentrum. Plassene foran Bryggen Senter kan også brukes som gjestehavn.
På kaien i Hommersåkvågen ligger Koimann Fritid. De drifter bensin- og dieselpumpene til båt- og fritidsbruk. De har også et utvalg båtrelaterte produkter, og ellers andre fritidsprodukter. I tillegg har de utleie av fritidsbåter. På kaien finner man også avfallskontainere.
Hommersåk kan by på flotte turområder for familier med vogn, eller toppturer for de som ønsker det. Bygden har også svømmehall med 25 meters basseng, stupetårn og vannsklie.
Området rundt Hommersåk kan by på en rekke uthavner med flotte kaianlegg og søppelhåndtering.
Tidligere vinnere:
Her er en oversikt over de 25 foreningene som har fått utmerkelsen tidligere år. (Prisen ble ikke delt ut i 2006).
1988: Drøbak Båtforening
1989: Harstad Båtforening
1990: Norsk Motorskøyteklubb
1991: Bodø Båtforening
1992: Gjøvik Båtforening
1993: Trondheim Båtforening
1994: Farsund Motorbåtforening
1995: Florø Båtforening
1996: Risør Motorbåtforening
1997: Skudeneshavn Båtforening
1998: Moss Motorbåtforening
1999: Ålesund Motorbåtforening
2000: Høllefjorden Båtforening, Søgne
2001: Kobbernaglen Båtforening, Karmøy
2002: Båtstø Båtforening, Røyken
2003: Bergen Motorbåtforening
2004: Vindfangerbukta Båtforening, Drøbak
2005: Ikornnes Båtforening, Sykkylven
2007: Haramsøy Småbåtlag, Haram
2008: Skudeneshavn Båtforening
2009: Skjærhalden Båtforening
2010: Trondheim Båtforening
2011: Elnesvågen Småbåtforening
2012: Molde Båthavnlag AL
2013: Riska Båtforening, Hommersåk.