INGEN BRÅKEBØTTE: Icom IC-m423 har fått ny støyskjermingsteknologi, som i følge Icom reduserer støyen med inntil 90 prosent.
INGEN BRÅKEBØTTE: Icom IC-m423 har fått ny støyskjermingsteknologi, som i følge Icom reduserer støyen med inntil 90 prosent.

Icom IC-M423 stopper støyen

Icom IC-M423 er en helt ny stasjonær VHF som har det meste av funksjoner.

Publisert Sist oppdatert

VHF-en fra Icom har fått et helt nytt støyfilter, kalt  noice cancelling. Med filteret aktivert forbedres lyden betraktelig.

-Den innebygde doble retningsstyrte aktive støyreduseringen fjerner bakgrunnsstøy med opp til 90% og forbedrer tale- og anropskvaliteten. Hørbarheten forbedres ved både sending og mottak, hevder Icom.

Se demonstrasjonsvideoen lenger ned i saken.

Likevel må man spørre seg om ikke en del av denne støyen kan fjernes med squelch-knappen. Uansett er et aktivt støyfilter velkommen. Er støyen for høy er det fort gjort å skru lyden for mye ned, og resultatet er at viktig trafikk ikke høres. 

Nytt menysystem

Nye IC-M423 har også fått helt nytt menysystem. Den nye menyen gjør det enkelt og intuitivt å bruke radioen. Nederst i displayet vises funksjonstastene som kan aktiveres med hjelp av venstre og høyre knapp. Med den retningstyrte funksjonsknappen kan du utføre mange ulike funskjoner og innstillinger.

Megafon

VHF-en har en 10-watts innebygd forsterker som kan tilkobles høytaler. Da vil VHF-en fungere som en megafon om du snakker i mikrofonen. Radioen har også innebygget tåkelur som kan spilles av over høytaleren.

Som seg hør og bør for en stasjonær VHF, har M423 innebygget DSC, (digital selective call) som gjør at nød- og hastemeldinger sendes digitalt. Da vil kystradioer og andre fartøyer få opp informasjon om hvem det er som sender nødsignalet ved hjelp av den enkelte radios MMSI-nummer* (ditt personlige registreringsnummer). Er radioen koblet til en GPS vil mottakere også få opp din posisjon. Enkelte VHF-er har også innebygget GPS-mottaker, som denne bærbare fra Icom. Er radioen koblet i nettverk med kartplotter vil den i tillegg kunne vise andre båters posisjon rett i kartet, dersom de sender ut en nødmelding via DSC.

Se hvordan støyreduksjonsfilteret virker:

Icom IC-M423 har en anbefalt utsalgspris på 3295 kroner. Den er IPX7-klassifisert, noe som innebærer at at den er vanntett, selv om den skulle ligge under vann i en halvtime.

Mer info: www.vhfgroup.com

*Når man registrerer en radio med DSC, får man tildelt et såkalt MMSI-nummer. MMSI står for "Maritime Mobile Service Identity", eller "Maritim mobiltjenesteidentitet" på norsk. Det er en nisifret internasjonal unik tallkode som identifiserer fartøyer, grupper av fartøyer eller radiostasjoner på land. MMSI-nummeret er bygget opp med tre MID-sifre (Maritime Identification Digit = Maritim Identifikasjonssifre) og 6 andre sifre. De tre MID-sifrene angir hvilket land fartøyet er registrert i. Første siffer angir verdensdelen, og de to neste angir landet. Norge er forløpig tildelt sifrene 257, 258 og 259. De neste 6 siffer identifiserer det enkelte fartøy.