Undersøkelse fra Transportøkonomisk institutt

(Foto: Ingar Sagedal Bie, Redningsselskapet)

Ulykkesrisikoen større i båt enn i bil

Ulykkesrisikoen for fritidsbåter er høyere enn for personbiler, men lavere enn ulykkesrisikoen for sykkel og motorsykkel. Båtens hastighet ved ulykken er generelt sett noe høyere i personskadeulykker enn i materiellskadeulykker.

Publisert Sist oppdatert

Vestpåbudet har medført at flere bruker vest, men fortsatt er det mange som ikke alltid har på seg vest, særlig blant de med større båter.

 

Dette kom fram i en undersøkelse publisert i fjor. Respondentene ble trukket fra Redningsselskapets Småbåtsregister. Rundt 11 000 båteiere svarte på web-undersøkelsen. Undersøkelsen sier også at de fleste båtførere følger de sikkerhetstiltakene som finnes, det er særlig de eldre båtførerne som er flinkest til å følge reglene.

 

Ylykkesfordelingen

    Grunnstøting er, som du ser, den ulykkestypen som er vanligst blant fritidsbåter, og 35 prosent av ulykkene er en grunnstøting. De fleste ulykkene som skjer medfører kun mindre materielle skader på båten.

Flere ulykker MED navigasjonsutstyr

Undersøkelsen konkluderer blant annet med følgende:

«Vi fant ingen klare sammenhenger mellom uhell og opplæring eller medlemskap i ulike foreninger. Derimot fant vi en klar sammenheng mellom bruk av navigasjonsutstyr og uhell. Noe uventet fant vi at de som hadde navigasjonsutstyr var mer utsatt for uhell enn de som ikke hadde det. Dette gjaldt også når vi kun så på uhell som involverte grunnstøting. Muligens kan dette dels skyldes type båt som har navigasjonsutstyr. Navigasjonsutstyr er vanligst på større båter og seilbåter, som er mer utsatt for ulykker enn andre båttyper, og som oftere brukes på langturer i ukjent farvann. Muligens kan bruken av navigasjonsutstyr også være et distraksjonsmoment for noen.»

Les mer om undersøkelsen her:

https://www.toi.no/getfile.php/1345690/Publikasjoner/TØI%20rapporter/2017/1547-2017/1547-2017_Sammendrag.pdf