TUNGE STUNDER: Ulf Terje Johnsen er snart fremme med sin robåt i København. Det er han glad for. Det har vært mange svært tunge stunder, medgir han. Foto: Hans Eidstuen.

Fire gode og fire vanskelige uker

Turen vil han neppe ta en gang til. Til tider har utfordringene vært litt for store. Men snart ror han fornøyd inn i København.

Publisert Sist oppdatert

Snart er det bare sjarmøretappen igjen, gliser en opplagt Ulf på telefonen til Båtmagasinet fredag formiddag. Nå samler han krefter i Snekkersten litt syd for Helsingør. Da er det bare barnematen igjen, før han majestetisk ror forbi den lille havfrue i Hellerup og begir seg på strekningen inn mot Nyhavn hvor forhåpentligvis horder av venner og presse vil møter ham.

Jobber med bok

-Jeg får litt av en jobb med å redigere alle mine inntrykk inn i et bokmanus. Dette har virkelig vært en opplevelse, på mye godt, men med sannhet å melde også fryktelig mye vondt. En ting er den fysiske smerten, men også psykisk har det vært mange tunge stunder. Ensomheten har til tider meldt seg. Jeg har absolutt vært inne på tanken å bryte, sier han ettertenksomt.

Verst utenfor Falkenberg

Spesielt ille var det i havet utenfor Falkenberg. Han hadde allerede vært 13 timer i sjøen for sjøen hisset seg opp og vinden økte i styrke. Med brottsjø og halvannen meters bølger var det så vidt båten bar. I den syvende bølge holdt det virkelig på å gå galt. Båten tok inn vann. Ulf hadde ikke sjanse til å øse, men brukte rå muskelkraft for å holde seg flytende. Det gikk med et nødskrik. Det var en utslitt og redd Ulf som til slutt kom seg inn til Skallkroken.

13 døgn i Mølle

I Mølle lå han 13 døgn og ventet på at vinden skulle løye. Verken jeg eller robåten min er skapt for 21 sekundmeters vind, humrer Ulf.

Roturen har blitt adskillig lengre enn ført planlagt. Mye avdrift og motsjø har satt han på en alvorlig prøve.

- I sum kan du si at jeg har hatt fire nydelige og fire vanskelige uker. De fire første, fra jeg la ut fra Moss, var en ren nytelse. Problemene meldte seg da jeg kom syd for Gøteborg og møtte et øde farvann med mye sjø, vind og skumre rev langs land. Det ble tyngre og til tider mer utfordrende enn jeg likte, sier han.

Stor gjestfrihet

Men psykisk og fysiske utfordreringer har blitt kompensert med hyggelige møter med folk langs hele ruten. Ulf er rørt over støtte og hjelp. Mange steder han har han fått gratis overnatting, kost og losji og det har blitt mange hyggelige kvelder med øl, snaks og Evert Taube.

 

Nå skal han nyte de siste dagene med gode venner i små etapper ned langs Danmark, før han ror inn til Nyhavn 31. august klokken 12.00.

GIKK NESTEN GALT: I den tunge sjøen utenfor Falkenberg gikk det nesten galt. Foto: Hans Eidstuen.