DØMT: Lagmannsretten har dømt to båteiere for forsikringssvindel.
DØMT: Lagmannsretten har dømt to båteiere for forsikringssvindel.

Først frikjent – nå dømt for forsikringssvindel

Det tok nesten fem år å få to karer fra Østfold dømt for å ha senket sin Sunseeker med viten og vilje. Nå har lagmannsretten idømt mennene ubetinget fengsel i ti måneder.

Publisert Sist oppdatert

Tre etterforskere i forsikringsskapet IF, blant dem tidligere Kriposetterforsker Jørn Jensen, som har ledet etterforskningen, fulgte den to dager lange rettsaken med stor interesse. Til Båtmagasinet la de ikke skjul på at forundringen var stor da de to karene på 37 og 53 år ble frikjent i forrige runde i lagmannsretten. Saken fikk ny behandling i lagmannsretten etter at påtalemyndigheten tok saken til Høyesterett, med begrunnelse at lagmannsretten ikke hadde oppfylt sin undersøkelsesplikt.

«Katta i sekken»

Denne gang var ikke lagmannsretten i tvil om at de to karene med viten og vilje senket den 15 år gamle luksusbåten på dypt vann utenfor Hvaler. Mennene hevet forsikringsbeløpet fra 1.5 til 2 millioner kroner, rett før de la avgårde fra Strømstad. Båten hadde de kjøpt usett fra Cannes. Da den ankom på lastebil fra Frankrike til Sverige, innså de at de hadde kjøpt katta i sekken.

15 indisier

-Hvem har saget over eksosrør og kjølevannsrør og hvem har åpnet bunnventil, om det ikke er de tiltalte selv, spurte aktor i sin prosedyre. Han la ikke frem bevis i lagmannsretten, men konsentrerte seg om en rekke på 15 indisier. Han undret seg blant annet over at koøyene sto åpne da båten ble tatt opp fra dypet av forsikringsselskapet. Luka over motorrommet var fjernet. Han stilte spørsmål om hvorfor slepet fant sted midt på natta og hvorfor båten gikk ned i et område med dybder på over 100 meter. Han undret seg over at mobiltelefonene til de to akkurat hadde gått tomme for strøm da dette skjedde, til tross for at karene både før og etter hadde hatt samtaler med folk på land, og han undret seg over hvorfor skøya som slepte båten ikke hadde VHF. I ettertid er det observert VHF i skøyta, uten at det kan bevises at den var på plass under slepet. På slutten av sin prosedyre unnlot heller ikke aktor å nevne at den yngste av de to karene også tidligere hadde vært innblandet i en forsikringssak med en båt. Den gang dreide det seg ikke om kjøp, men salg. Hans Grand Banks ble totalskadet av brann og forliste på Sørlandskysten. Han var etter sigende på vei til en kjøper med båten, men han har senere aldri kunnet fortelle politiet hvem kjøperen var. Noen hadde gjort innbrudd i hans bil og stålet dokumenter.

ETTERFORSKER: Jørn Jensen i IF har ledet etterforskningen i båtsvindelsaken.
ETTERFORSKER: Jørn Jensen i IF har ledet etterforskningen i båtsvindelsaken.

Ubetinger fengsel

Aktor la ned påstand om ubetinget fengsel i ett år og to måneder, men han var villig til å gi noen måneders reduksjon i straffen på grunn av den lange tiden som er gått siden saken ble opprettet.

Lagmannsretten valgte å følge hans påstand og idømte de to mennene ubetinget fengsel i ti måneder. De må i tillegg betale saksomkostninger - og en stor regning på 650.000 kroner for kostnadene IF har hatt med å få «beviset» opp fra havbunnen.