NYSKAPNING? Ja, mener Fische. Nei, mener Øien som har solgt 2750 eksemplarer av sin gamle traver 530 F.

-Dette er fantasiløst

Norsk båtbygger kaller Stings nyhet 535 PRO for en ren kopi av deres produkt.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er ren skjær kopiering. Sting må ha en elendig designer som ikke har mer fantasi enn dette, sier båtbygger Arild Øien hos Øien båt i Nordfjordeid.

Bakgrunnen for utsagnet er bildene av den nye Sting 535 PRO, som Øien mener ligner mistenkelig på hans suksessmodell Øien 530 F. 535 PRO har blitt til som et resultat av samarbeid mellom den norske importøren og husdesigneren på Mirage-fabrikken i Polen.

-Jeg tåler konkurranse, men liker ikke å bli kopiert. Jeg har vært med i mange år, men aldri opplevd maken, sier en tydelig oppgitt Øien.

Den enkle vestlandsproduserte Øien 530 F har blitt solgt i hele 2750 eksemplarer siden båten kom på markedet i 1998. Øien produserer en slik båt hver dag, og ordrebøkene er fulle frem til sommeren. Mye av suksessen for vestlandsbedriften har vært nettopp 530 F, som er en særdeles enkel og ujålete båt beregnet på fiske og til utleievirksomhet.

-Jeg har laget en båt som ikke andre lager. Skrogmessig kunne de gjort noe helt annet, sier Øien, som har ti fulltidsansatte i produksjonshall og administrasjon.

Aviser kritikken

Markedssjef Pål Bustad i Fische Marine er ikke enig i at båten er en kopi av Øien.

-Skal man sammenligne disse båtene, har Sting et noe lenger og vesentlig bredere skrog som har helt andre egenskaper i bruk. Dette skroget, som faktisk utgjør mesteparten av en båt, har ingen ting med Øyen å gjøre – å si at dette er en kopi, faller på sin egen urimelighet, selv om man med første øyekast kan se en likhet.

Sting 535 PRO er som navnet tilsier 5,35 meter, mens Øien 530 er 5,3 meter. Bredden er henholdsvis 2,23 (Sting) og 2,20 (Øien).

(Artikkelen fortsetter under bildet)IKKE HELT ULIKE: Stings nye 535 PRO (øverst) er ikke ulik Øien 530 F (under).

Bustad hevder Sting 535 Pro er et selvstendig produkt med egenutviklet skrog, selm om han innrømmer at båtene ikke er helt ulike.

 -Ja, det finnes tilsvarende elementer på disse to båtene, som man også kan finne igjen på andre båter i dette segmentet, som Rana 540 SL, Hansvik 18 F, Vikingbåt Vest 20 og så videre.

Sistnevnte en båt Øien også mener er meget lik deres egen.

-Hansvik og Rana har alltid vært konkurrenter. Vi har laget like båter, men det har aldri vært noen kopiering, og en fair fight, sier Øien.

Arild Øien sier han ikke vil foreta seg noe i sakens anledning.

-Jeg kommer ikke til å oppsøke en Sting 535 for å kikke nærmere på den, men hvis jeg kommer over en vil jeg ta en nærmere titt på den og vurdere hvor lik den faktisk er, sier Arild Øien.  

LIKE ELLER ULIKE? Det har Arild Øien og Pål Bustad forskjellige meninger om.

Begge båtene vil koste omtrent det samme. Fische har priset sin båt til 112 000 kroner med 25 hesters motor. Øien mener deres 530 kommer på ganske nøyaktig 100 000 kroner med tilsvarende motor.

-Felles for de fleste leverandører også i denne nisjen, er vel at vi har hørt på brukeren om hva som gjelder og hva som ikke gjelder – og det handler jo om å produsere en båt som folk vil ha, sier Pål Bustad i Fische Marine.