Skipstunnel ved Stad kan nå bli en realitet. Illustrasjon: Nordwest 3D

En milliard til skipstunnel

Regjeringen bevilger en milliard kroner til skipstunnel ved Stad.

Publisert Sist oppdatert

-Det er et viktig prosjekt. Det bidrar til sikkerhet og fremkommelighet, og det er en stor satsing på kysten, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2.

Pengene som loves er en del av Nasjon transportplan.

Kostnadene ved å lage en slik skipstunnel er estimert til 1,56 milliarder kroner. Ønsket fra prosjektgruppen Stad skipstunnel var å få bevilget hele beløpet. Likevel er gruppen storfornøyd med at det nå bevilges store penger til prosjektet.

En fantastisk dag

-En fantastisk dag. Det største som noensinne har skjedd for Selje, sier Ottar Nygård, som er både prosjekansvarlig for skipstunnelen, og ordfører i Selje kommune (Tverrpolitisk liste), til bt.no.

Les også:

Fortsetter å utrede Stad skipstunnel
Kjemper for skipstunnel
Ja til skipstunnel

Tunnelen som etter planen skal gå gjennom fjellet fra Moldefjorden til Kjødspollen skal gjøre at skip slipper å gå rundt værharde Stad. Det er anslått av tunnellen skal bli cirka 1800 meter lang, om lag 23 meter bred, 22 meter høy og 12 meter dyp.

Animasjon - Slik skal tunnelen bli:

- Nå har vi utredet oss nesten i hjel. Alle er velvillige, men nå trengs det politisk handling på høyt plan. Vi fortjener virkelig Stadtunnelen. De siste 100 år har 100 mennesker omkommet og 100 skip er forlist på dette havstykket, som er et av de mest værharde i Europa, uttalte ordfører Jan Helgøy fra Vanylven, til Båtmagasinet i 2006.

Ideen hevdes å være 130 år gammel, og det har i følge prosjektledelsen blitt gjennomført hele 19 utredninger siden 80-tallet. Med regjeringens tilskudd kan den tilårskomne ideen endelig se ut til å bli realisert. Prosjektet kan komme i gang i 2018.

2007 kom Kystverket på banen og anbefalte bygging av tunnelen. 

-Kystverket mener en skipstunnel vil gi bedre sjøsikkerhet, mindre ventetid for reisende, bedre forutsigbar og bedre muligheter for turistrettet næringsvirksomhet, ble det uttalt.