FRITT FRAM: Alle som vil kan etablere småbåtregister, sier Siv Jensens departement. Avtalen med Redningsselskapet opphører 1. november i år

Fritt fram for alle som vil etablere småbåtregister

1. november opphører Redningsselskapets avtale med staten om driften av Småbåtregisteret. Den vil heller ikke bli fornyet. Nå er det fritt frem for alle som vil etablere tilsvarende tjenester.

Publisert Sist oppdatert

Både Siv Jensens finansdepartement og Monica Mælands næringsdepartement bekrefter til Båtmagasinet at avtalen med Redningsselskapet vil opphøre 1.november og at staten ikke har noen avtalerettslige forpliktelser etter den dato. Ingen av departementene ser noen grunn til å formalisere videre drift av Småbåtregisteret og at alle som vil bare kan etablere seg med tilsvarende tjenester.

Ingen samkjøring

Det betyr at det heller ikke ligger i kortene at det vil bli noen samkjøring mellom Småbåtregisteret og Skipsregisteret, slik mange har etterspurt. En samkjøring skulle blant annet ha til hensikt å utveksle informasjon, slik at båtkjøpene enklere kunne få informasjon om ikke slettede heftelser ved kjøp og salg. Mange båteiere har kjøpt båter uvitende om gammel gjeld i Skipsregisteret og har pådratt seg store økonomiske forpliktelser for tidligere eieres kreditorforpliktelser.

 

Ingen av departementene ser noen grunn til å gå videre med dette spørsmålet, enda mindre nå som alle og enhver står fritt til å etablere et båtregister for fritidsbåter under 15 meter. I første rekke er det nettopp båter mellom 7 og 15 meter, som er registrert i Skipsregisteret, som har skapt hodebry og mareritt for nye eiere. Båter over 15 meter skal obligatorisk registreres i Skipsregisteret.

INGEN SAMKJØRING: Med opphør av avtale om drift av Småbåtregisteret er det uansett uaktuelt med samkjøring med Skipsregisteret, sier Monica Mælands departement.