EGEN IDÉ: For å slippe å snu seg hele tiden, har Terje utviklet sine egne årer.
EGEN IDÉ: For å slippe å snu seg hele tiden, har Terje utviklet sine egne årer.

Med robåt fra Svelvik til Namsos

Sommeren 2014 er åpenbart tiden for de store roprosjektene. Mens Ulf Terje Johnsen kjemper seg fra Moss til København, ror Terje Syvertsen fra Svelvik norskekysten mot Namsos.

Publisert Sist oppdatert

Mens atter andre har rodd i Terje Vigens kjølvann denne sommeren, er 66-åringen Terje ??? i ferd med å realisere guttedrømmen om å ro fra Svelvik til Vemundvik ved Namsos. Siden 18. mai klokken 12 har han vært underveis langs kysten. Nå ligger han i Ålesund og restituerer ryggen, før han igjen tar årene fatt mot hytta i Trøndelag.

Guttedrøm

-Idéen om denne turen har jeg hatt siden ungdommen, forteller Terje, som har fortøyd i Brosundet i Ålesund. Han har ligget der siden lørdag i påvente av kiropraktorbehandling av en vrang rygg. Nå er han imidlertid ved godt mot igjen, og satser på å fortsette turen i løpet av et par dager.

-Min mor arvet en hytte i Namsos på 1960-tallet, og siden den gang har jeg fundert på denne roturen. Båten ble kjøpt for vel et år siden og jeg kunne ta fatt på treningen. Det viste seg raskt at det var lite hensiktsmessig og ro med ryggen mot fartsretningen. Nakken ble stiv og det var vanskelig å holde kursen. Og så slo det meg at det var bedre å oppleve naturen og omgivelsene i nåtid og ikke i fortid, sier Terje.

-Derfor utviklet jeg et åresystem der kraftoverføringen går via taustropper som går fra det ene leddet til det andre. Uten disse årene hadde jeg aldri kunnet gjennomføre turen, konkluderer sprekingen.

Smarte løsninger

Båten, en finsk Suvi, er også spesialtilpasset av Terje med tanke på turen.

-Den har fått et lite dekk foran som gir plass til solcellepanel. Det gir strøm til VHF og kartplotter. Dessuten har jeg sydd et telt som gir ly for natta. Her har jeg feltseng og det minste Porta Potti-toalettet. For å stabilisere båten når jeg ligger i havn, har jeg dessuten laget to uteriggere med en kulefender i enden. Det fungerer veldig bra. I flytetankene har jeg satt inn vanntette luker slik at jeg får tørre stuverom om bord, forteller den pensjonerte brannmannen.

GODT FORBEREDT: Terje Syvertsen har tenkt påd et meste, og utstyrt robåten godt bådfe med tanke på sikkerhet og komfort.

Etapper over land

Terje poengterer at han har som mål og «ta seg til Vemundvik med robåt». At han et par ganger, blant annet fra Borhaug på Jæren til Sandnes, har valgt å få båten fraktet med bil, er godt innenfor hans egne ambisjoner.

-Jeg utsetter meg ikke for noe som er direkte farlig. Derfor legger jeg ikke ut på åpne strekk som Stad der jeg ikke har en retrettmulighet. Snarere ser jeg på det som en ekstra bonus å møte så mange utrolig hyggelige mennesker som ikke vet hva godt de kan gjøre for en, avslutter Terje, som har tilbakelagt mellom 900 og 1.000 nautiske mil når turen er over.

De som vil følge Terjes rotur videre, kan gå inn på www.terjesrotur.com