GUDMOR: Wenche Myhre stod for den høytidelige dåpen av RS «Odd Fellow III» FOTO: Redningsselskapet/Per S. Larsen

Wenche Myhre døpte RS «Odd Fellow III»

Det ble folkefest ved Honnørbrygga i hovedstaden da redningsskøyta «Odd Fellow III» ble ønsket hell og lykke i sin videre gjerning av gudmor Wenche Myhre.

Publisert Sist oppdatert

Det var en stolt gudmor som i døpte Redningsselskapets skøyte nr 169.

-Allerede som 11-åring laget jeg og venninnen min show til inntekt for Redningsselskapet. Jeg steppet og hun danset indisk dans med grønt hår, husker jeg. Siden har jeg levd på og ved sjøen nesten hele livet, sier Wenche Myhre.

Koster over 40 millioner kroner

RS «Odd Fellow III» er en topp moderne skøyte i Ulstein-klassen, med en prislapp på 42 millioner kroner. Den vil være langt raskere på plass når noe skjer og har derfor enda bedre forutsetninger for å redde liv og berge verdier enn eldre skøyter. De to første redningsskøytene i Ulstein-klassen har vist seg som meget effektive arbeidsverktøyer med ekstreme kapasiteter. Blant annet har klassen skrog i aluminium som tåler belastning på 6,5 G. Med redningsnett, vannscooter, radar og varmesøkende kamera er båten et komplett redningsfartøy.

Tre store bidrag til sjøsikkerheten

–Dette er tredje gangen Odd Fellow gjør et skippertak og samler inn til en ny skøyte. På selveste 200-årsdagen for Odd Fellow er det en stor ære for oss i Redningsselskapet å takke for denne fantastiske gaven, sier Nicolai Jarlsby, president i Redningsselskapet.

Odd Fellow har tidligere donert midler til to redningsskøyter, RS «Odd Fellow» og RS «Odd Fellow II». Disse reddet til sammen 111 menneskeliv på sjøen og hjalp over 6000 fartøyer. Begge skøytene var i tjeneste i 30 år, og var stasjonert flere steder langs kysten. Det er beregnet at også en ny skøyte i Ulstein-klassen vil kunne være et effektivt redningsverktøy i 30 år.

-Nå håper vi arven fra våre to tidligere skøyter skal videreføres i RS «Odd Felllow III». Redde liv, berge verdier og gjøre kysten tryggere for folkene som bor der, sier Stor Sire Morten Buan.

Toppfart på 40 knop


RS «Odd Fellow III» er 22 meter lang og har en toppfart på nesten 40 knop, ved hjelp av to MTU-motorer som hver yter 1660 hk. Skøyteklassen kombinerer både høy fart og stor slepekraft, samtidig som den er bygget for å gå ut i all slags vær.

RS 169 «Odd Fellow III»

RS «Odd Fellow III» har blitt utrustet med vannjet-er fra Rolls-Royce, og har en rekkevidde på hele 600 nautiske mil, slik at den kan utføre jobber langt til havs. I tillegg har den brannkanon som kan pumpe ut 4000 liter vann i minuttet. Skøyta skal betjenes av et mannskap på tre, og den vil alltid ha dykker om bord.

Storstilt innsamlingsaksjon

Hvert sjette år velger Odd Fellow landssak, som er en landsdekkende innsamlingsdugnad til inntekt for veldedige formål. Odd Fellow starter innsamlingen til ny redningsskøyte høsten 2016. 22 000 medlemmer har bistått i innsamlingen.

FAKTA - RS 169 «Odd Fellow III»

Klasse: Ulstein

Skroglengde: 22 meter

Største bredde: 6,26 meter

Dypgang: 1,2 meter

Framdrift: Rolls-Royce Vannjet

Motorer: To MTU, hver på på 1660 hk

Slepekraft: 12 tonn (bollard pull)

Toppfart: 38 knop

Byggemateriale: Aluminium

Arbeidsdekk med slepevinsj

Brannkapasitet på 4 000 liter i minuttet