Fengslet etter båtpromille

En trønder i 30-årene må belage seg på 14 dager i fengsel etter å ha kjørt båt i fylla. En mossing slipper unna med bot etter tilsvarende aktivitet.

Publisert Sist oppdatert

Med en promille på 2,59 la mannen fra Sør-Trøndelag ut på nattlig båttur i juni i år. Maksmalt tillatt promille på sjøen er 0,8. Båtturen fant sted et sted på Sørlandet, og mannen i 30-årene førte en 14-fots båt med 30 hesters motor da han ble stoppet av lovens lange arm. Mannen kom med en uforbeholden tilståelse i retten, i følge NRK Trøndelag. 

To ukers fengsel

Aktoratet ønsket tre ukers fengsel, mens retten mente at to uker i spjeldet var tilstrekkelig straff. I tillegg er mannen fradømt retten til å kjøre fritidsbåt som krever båtførerbevis i ett år.

Dermed må trønderen holde seg på land, eller føre båter med maksimalt 25 hk og med en maks lengde på åtte meter.

Bøtelagt for båtfyll

En 29 år gammel mann fra Moss er dømt til å betale 18 000 kroner i bot etter at han i sommer ble stoppet av politiet mens han drev rundt i Drøbakksundet, melder Moss Avis. Båten hadde fått motorstopp, og mannen begynte å drikke brennevin mens han ventet på hjelp. Det skulle han ikke gjort. To timer etter pågripelsen viste blodprøven at 29-åringen hadde en promille på 1,6. Mannen manglet også båtførerbevis, noe som kreves av personer født etter 1.1.1980 dersom båter med lengde over 8 meter eller med mer enn 25 hk skal føres.

Påtalemyndighetene la ned påstand om 24 dagers fengsel. Dette mente retten var for strengt, og idømte mannen en bot på 18 000 kroner. Dette til tross for at 29-åringen i januar ble dømt for fyllekjøring med bil, og båtkjøringa i påvirket tilstand foregikk i prøvetiden. Mossingen får ikke ta børførerprøven før om to år.