KOS: Kan jo ikke bedre ha det i vårsola. Illustrasjosfoto: Trond J. Hansen.

Vårpuss, båtglede - og litt kloakk på svenskekysten

Hvis du ikke vil utsettes for kladdeføre og solforbrenning i høyfjellet kan vi anbefale en tidlig start av vårpussen. Her er det stemning. Det diskuteres bunnstoff, vestpåbud og litt kloakk på svenskekysten.

Publisert Sist oppdatert

Gjøre hyggelige forberedelser til en ny stor sommersesong i ramsalt sjø. Tenke på noe hyggelig. Gjøre noe nyttig. Alene - eller sammen med familie og venner. Ta en kjeft kaffe med skipperen eller fruen i nabobåten. Høre på gjengen i havna som har sterke meninger om båt generelt og vestpåbudet spesielt.

Båtfolkets advent

Det er påske. Båtfolkets advent. Ventetid. I denne vakre adventstid skal sola og røde tall på gradestokken prege mye av landet. Kan det bli bedre? Det er klart for en høytidsstund i havna. Der vi lar lakkostens kjærtegne nakent skrog. Der vi lar tankene navigere seg gjennom kjent og ukjent farvann. Forventninger til det som kommer.

PÅSKE: Ingen politisk debatt kan overskygge båtpussen i påskesol. Illustrasjonsfoto:ESPEN SJØLINGSTAD HOEN/Scanpix.

Vår med heftig debatt

Det er tid for å puste mønje og sjøluft inn. Og tid for å puste ut etter heftig debatt om det flere her mener er et forunderlig vestpåbud. De kan ikke slutte å ergre seg over Stortingets forskjellsbehandling av båtfolket - de over og de under åtte meter.  Båtene altså.

Om å tenke sjøl

Båtgleden kommer med vårsola her i havna. Ingen politiker kan ta fra oss den. Selv ikke lederen av næringskomiteen som synes det er helt greit med vestgrensa på åtte meter.  De med større båter kan tenke sjøl, sier han. Med andre ord, vi i båter under åtte meter har ikke den egenskapen. Å tenke sjøl.

Åttemeters magien

Det er godt at noen tenker for oss, da. Denne gangen også. Slik som de tenkte for oss også da båtførerbeviset ble innført også. Alle født etter 1980 måtte sette seg på skolebenken for å lære seg å kjøre båt på en datamaskin.  Alle andre kunne tenke sjøl på sjøen, selv i større båter enn åtte meter. Den gang var det over åtte meteres som gjaldt. Hva er så magisk med disse åtte meterne?

Skal aldri si aldri...

Akkurat nå er det promillen som bekymrer. Ikke her i havna. Det er bare kaffe i koppen bak skipperstua. Det er den til sjøs. Gubben i nabobåten mener det snart kommer en stortingsmelding om promille til sjøs. Kanskje ungfolene kan kose seg med kvota på 0,8? Så sant båtene er større enn åtte meter? De unge er jo så kvikke i hodet. Og kanskje gamlekara bare kan nippe til glasset opp til 0,2? Om båten er mindre enn åtte meter? Du skal aldri si aldri….

Grenser under vann

Og hva skjer med fartsgrensene til sjøs? Kommunene klarer jo ikke å bli enige seg i mellom og tror vi kan se kommunegrenser under vann.  Kanskje påbudsentusiaster lokalt og sentralt kan hjelpe? At alle med båter over åtte meter kan suse avgårde i 50 knop uten vest, mens vi andre må holde oss i fem? Du vet ikke…

Drittsekken

Gjengen her i havna ser ikke frem til Strømstadbesøket i sommer. Svenskene vil jo ikke ha mer av våre etterlatenskaper i sjøen. Fra og med i dag er det utslippsforbund av septik fra båt i Sverige. Våre venner på Stortinget sier jo stadig vekk "look to Sweden", så det varer vel ikke så lenge før vi også får et forbud mot utslipp fra fritidsbåt? Kanskje ikke for alle, men for folk i båt over åtte meter med do under dekk? Enn så lenge blir det Sekken som blir tømmestasjon på vei inn og ut av Sverige. Vakre Sekken blir Drittsekken. En venn i nøden.

Vi må ikke la de svarte tankene få overtak i vårsola. Det svarteste vi nyter nå om dagen er tjæra.

Naboen i havna har for øvrig kjøpt større båt i år, en litt over åtte meter. Heldiggrisen. Vi mistenker innsidehandel. Tror han har en venn på Stortinget…
Nyt påsken, båtfolk. Båtgleden vinner uansett…

.

ENDELIG: Sesongstart i vakkert vårvær. Sesongen er i gang. Illustrasjonsfoto: ARASH NEJAD/Scanpix.