Sverige S1 er etter sigende verdens raskeste trebåt.

100 knop med trebåt

Verdens raskeste trebåt kommer til trebåtfestivalen i Risør. Se video av båten i fart.

Publisert Sist oppdatert

Verdens raskeste trebåt kommer til trebåtfestivalen i Risør som går av stabelen fra 31. juli til 2. august. Båten heter Sverige S1 og skal gjøre over 100 knop med to Rolls Royce Meteor V12-motorer med sylindervolum på 27 liter som til sammen yter over 2000 hk. Motorene er opprinnelig bygget for stridsvogner og for å nå målet på 100 knop er de lett modifisert med doble kompressorer på hver maskin.

Ideen til den spektakulære båten ble unnfanget allerede i 1929. Målet var å bygge en direkte utfordrer til Garfield Woods båt, Miss America VIII, men da børskrakket på Wall Street kom samme år ble båtprosjektet lagt på is. Det var den kjente 

motorkonstruktø

ren Ruben Östlund som konstruerte båten.

Drøyt 80 år senere  blåste Johansson & Son Båtbyggeri AB i Holmsund i Sverige

liv i planene igjen, digitaliserte de opprinnelige tegningene og startet byggingen av båten, og i 2012 ble det svenske fartsmonsteret sjøsatt.

Under årets festival vil det daglig arrangeres et båtshow på Torvet ledet av komikeren Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha, hvor flere av utstillingsbåtene vil presenteres.

Årets tema for festivalen er Trebåter i redningsselskapets tjeneste og nytt av året er at festivalen vil gå av stabelen torsdag til lørdag. Planleggingen og utformingen av programmet er i følge festivalsjefen nesten klart og et stort fokus vil i følge festivalsjef Ove Espe være på barn og unge.

- Trebåtfestivalen er kanskje ikke kjent for å være den mest barnevennlige festivalen, men dette er noe vi ønsker å gjøre noe med, sier festivalsjefen.

Lokal og kortreist mat vil også prege årets festival. 

For å gi de lokale muligheten til å skaffe seg rimelige festivalpass starter forhåndssalget pinsehelgen.

- Benytter man seg av forhåndssalget kan man få helgepass for to voksne og to barn for tusen kroner, sier festivalsjef Ove Espe.