PLASTFANGST: Stein Håvard Amundsen i Volden kystlag har tatt turen ut på øyene for å fjerne plastsøppel og annet avfall som har drevet i land: FOTO: TOM MAGNE ARMANN - BUDSTIKKA MEDIA.
PLASTFANGST: Stein Håvard Amundsen i Volden kystlag har tatt turen ut på øyene for å fjerne plastsøppel og annet avfall som har drevet i land: FOTO: TOM MAGNE ARMANN - BUDSTIKKA MEDIA.

Tusenvis av Q-tips rett i fjorden

Det du kaster i toalettet kan lett havne i sjøen. Renseanleggene makter ikke alltid å stoppe ørepinnen Q-tips sin vei fra toalettskåla til Oslofjorden. Kanskje havner de irriterende små pinnene i motorens kjølesystem?

Publisert Sist oppdatert

Tusenvis av Q-tips og annet plastavfall finner veien fra do og rett ut til fjord og strender. Volden Kystlag og andre entusiaster har tatt opp kampen. 

I slutten av mars ryddet kystlaget på Kråkholmen utenfor Vettre i Asker, skriver Asker og Bærums Budstikke. Nylig samlet de opp plastsøppel på et 400 meters strandbelte på deler av Langåra. 

Plast på avveie

- Jeg er sjokkert over all plasten som er på avveie. Spesielt gjelder det Q-tips. Vi fant haugevis av de små plastpinnene, sier nestleder Stein Håvard Amundsen i Volden Kystlag. til Budstikka.

Han tilhører ett av mange små og større lag og foreninger som denne våren er i sving for å rydde øyer og strender for plastsøppel. 

Q-tips

Korker, flasker, tauverk, bortkommende fiskeredskaper og fendere, alt i plast, var i fangsten, sier Amundsen. I perioder med mye nedbør kan det hende renseanleggene ikke greier å ta unna alt som ferdes fra vasker og toalettskåler til fjorden. Bomullspinnenen Q-tips er i perioder et stort problem.

Felles ansvar

- Vi som bruker fjorden har alle et ansvar for å holde den ren, noe som gjør den hyggeligere for alle. I Asker og Bærum er vi heldige som har en så flott skjærgård, og den må vi ta vare på, sier Amundsen til lokalavisen.

 

Powered by Labrador CMS