TØMMESTASJON: Du må ha lukket septikanlegg med tank og tømmestuss i dekket som passer til slike pumper dersom du skal over grensen til Sverige neste år. (Arkivfoto: Amund Rich. Løken)

Er en septikfri Oslofjord praktisk mulig?

Fylkesmannen i Vestfold vil ha en septikfri fjord. Er det praktisk mulig?

Publisert Sist oppdatert

 

Et totalforbud mot tømming av septik fra fritidsbåt er et ønske fra Fylkesmannen i Vestfold. Gjerne for oss, sier generalsekretær Reidar Kjelsrud i KNBF, men forutsetningen er at staten legger til rette for det med et tilstrekkelig antall tømmestasjoner sentralt plassert.

Kjelsrud sier til båtmagasinet at medlemmene er positive til et forbud mot septiktømming i Oslofjorden og Færder Nasjonalpark, men det ligger noen helt sentrale forutsetninger for positiviteten.

Riktig sted

-

Jeg ser at Oslofjorden kan være et riktig sted å innføre slikt forbud. Dette er en terskelfjord med lite utskiftning av vann. Likevel er jeg skeptisk til hvor realistisk et slikt forbud er. Staten må inn med et stort antall tømmestasjoner, og den ekstra avgiften skal ikke sendes til båtfolket. 

I dag kan norske båteiere fullt lovlig tømme septiktanken hvor de vil i havet bare de befinner seg 300 meter fra land.

Ikke noe stort problem

-Jeg står ved hva jeg tidligere har sagt om at septik fra båtfolket ikke er det store problemet. Volumet som fritidsbåtflåten etterlater seg i forhold til andre forurensningskilder er bitte liten, sier Kjelsrud.