KONKURS: Nord West 430 Fly hadder premierevisning under båtmessen tidligere denne måneden. I dag er selskapet konkurs.
KONKURS: Nord West 430 Fly hadder premierevisning under båtmessen tidligere denne måneden. I dag er selskapet konkurs.

Nord West er konkurs

Nok en konkurs rammer den svenske båtbransjen. Nord West Yachts på Orust kaster i dag kortene. Konkursen omfatter også seilbåtprodusenten Najad og plaststøperiet Lyse Plast AB.

Publisert Sist oppdatert

I følge det svenske nettstedet www.allabolag.se er det åpnet konkurs i både Nord West & Najad AB, samt Lyse Plast AB i Lysekil. Dermed mister ca 120 ansatte jobben når en av de mest prestisjetunge aktørene i nordisk båtbransje også rammes vanskelighetene i europeisk økonomi.

I 2009 måtte Nord West si opp 40 ansatte på grunn av tregt marked, men har siden den gang styrket merkenavnet med flere nye båter. Blant annet 430 Sport og 430 SportsTop. I begynnelsen av måneden lanserte Nord West sin nye flybridgebåt. Tre uker seinere er det altså slutt.

Trakk seg fra messe

Svenske www.batliv.se melder at det har gått rykter om konkursen i svensk båtbransje noe tid. I forrige uke avbestilte Nord West sin stand på båtmessen Allt för sjön i Stockholm som åpner på fredag.

-NordWest har vært en sterk bedrift med produksjon av kvalitetsbåter, slår bostyrer Fredrik Tengström fast. Siste regnskapsår omsatte storbåtprodusenten for 307 millioner svenske kroner. Likevel har sviktende etterspørsel gjort situasjonen uholdbar. Til slutt ble mangelen på likvide midler så stor at eierne ble tvunget til begjære oppbud.

Mats Eriksson i Båtbranchens Riksförbund sier til Göteborgsposten i dag at han trodde bunnen var nådd etter flere tøffe år i bransjen. NordWest-konkursen kom svært uventet.

Benny fortsetter?

- Likviditetsproblemer er også den svenske båtbransjens store problem. Bedriftene ligger ute med store summer over lang tid. Det rammer aktører som NordWest, med kostbare båter, spesielt hardt, mener Eriksson.

Nå vil bostyreren legge NordWest & Najad ut for salg. Han tror det blir en vellykket prosess;

-Det finnes store verdier i boet og det handler om kjente og gode varemerker. Det er slett ikke utenkelig at Benny Martinsson også blir mannen som skal drive videre, men dette er det opp til kreditorene å avgjøre, sier han til lokalavisen Bohusläningen.

Satset på brukt

For få år siden gjorde Benny Martinsson i NordWest et strategisk valg ved også å satse sterkt på bruktbåter i et fallende nybåtmarked, og da innbyttebåter for kunder som kjøpte ny båt ved verftet. En gigantisk hall på 5000 kvm ble tatt i bruk som en markedsplass. Innbyttebåtene ble kraftig oppgradert og pusset opp for å fremstå som attraktive i bruktmarkedet.

Det så lyst ut en stund, lysere enn for mange av konkurrentene, men utviklingen har ikke fortsatt i riktig retning, hverken på ny- eller bruktbåtmarkedet. Etter hva Båtmagasinet forstår har et stort antall usolgte bruktbåter bundet opp så mye kapital at selskapet kom i likviditetsskvis. Forleden dag var kistebunnen nådd.