SJØKART: Du kan selv registrere endringer i sjøkartet.

Slik gjør du egne endringer i sjøkartet

Dine observasjoner på sjøen kan være livsviktige for andre. Slik kan du registrere dine observasjoner i sjøkartet.Se video.

Publisert Sist oppdatert

I 2013 publiserte Navionics i snitt 2000 oppdateringer på sine elektroniske sjøkart hver dag word wide. Områdesjef i Skandinavia, Hans-Christian Grande sier at selskapet vokter «Etterretning for sjøfarende» kontinuerlig. Likevel ligger det mange grunner der ute som enten ikke er oppdaget eller rapportert, nesten 40.000 i følge Statens Kartverk. Kartlegingen vil ta 30 år.

   I påvente er det faktisk svært mye båtfolket selv kan gjøre. Navionics har lenge hatt sitt «Commuity edits». Det er et eget kartlag i kartprogrammet hvor brukerne selv kan legge inn informasjon og gjøre endinger, basert på sine lokale erfaringer.

-Selv om mer enn en halv million endringer er gjort av over 100.000 båtfolk over hele verden, er tjenesten egentlig lite brukt og lite kjent her hjemme, sier Grande.

Vi presenterer her en liten video hvordan du går frem for å registrere egne observasjoner som andre sjøfarende kan ha nytte av.

-Det viktigste er å få båtfolk til å være med hyppige oppdateringer. På den måten selv bidrar vi alle til å varsle om grunner, vrak eller nye broer som ikke er tegnet inn i sjøkartet, sier Grande.  S

ynkronisering av kartoppdateringer avhenger også av en oppdatert Navionics App, som kommer om relativt kort tid.