«MAUD»: Christan Jensen tok dette bildet for 100 år siden, under byggingen av Roald Amundsens «Maud» i Vollen i Asker.

I dag åpner unik Maud-utstilling i Vollen

I dag er det 100 år siden Roald Amundsens «Maud» ble sjøsatt på stranda utenfor Oslofjordmuseet i Vollen i Asker. Den stolte skuta ble bygget ved det anerkjente Christian Jensens båtbyggeri.

Publisert Sist oppdatert

Museet viser bilder som Christian Jensen selv har tatt og samlet i sitt album. Trolig er det første gang disse interessante bildene blir vist offentlig. I sin utstilling viser museet en tidsregning via avisutklipp fra den vestlige verden, utklipp som viser Roald Amundsens betydning i samtiden. Blant annet fikk helten helsider i New York Times.

Utstilling i Vollen

Utstillingen ble åpnet 7. juni av Askers ordfører Lene Conradi. Forfatteren Tor Bormann-Larsen holdt foredraget «Maud – en biografisk ekspedisjon». «Mauds» historie slutter ikke med denne utstillingen på Vollen. Det har lenge pågått et intenst arbeid for å få skuta hjem igjen til Asker. Lokale investorer i Asker og Vollen lyktes å få hevet skuta i fjor, og planlegger nå å starte slepet til Norge senere i år.

Kjøpt av Hudson´s Bay Company 

Etter gjennomseiling av Nordøstpassasjen som forløp med atskillige hindre og varte fra 1918 til 1924, endte «Maud» i Nome i Alaska i august 1925 og ble solgt for Amundsens konkursbo. Kjøper var Hudson's Bay Company, som gav den nytt navn «Baymaud» og brukte skuta til transport langs nordvestkysten av Amerika og Canada. Etter en tid ble hun redusert til radiostasjon og varelager.