VINNERE:  Glade vinnere i Mandal; havnefogd Olav John Neset, ordfører Alf Erik Andersen og havnestyrets leder, Ove Nodeland. (Foto: Fridtjof Nygaard, Lindesnes Avis).
VINNERE: Glade vinnere i Mandal; havnefogd Olav John Neset, ordfører Alf Erik Andersen og havnestyrets leder, Ove Nodeland. (Foto: Fridtjof Nygaard, Lindesnes Avis).

I år gikk Mandal helt til topps

En jublende glad ordfører Alf Erik Andersen i Mandal fikk i formiddag vite at det er gjestehavnen i byen hans som i år er kåret av Båtmagasinets lesere til «Årets gjestehavn»

Publisert Sist oppdatert

I Båtmagasinets årlige kåring av «Årets Gjestehavn 2016» var det «perleporten» mellom sør og vest som trakk det lengste strået. Leserne våre har bestemt ved sms-avstemming at Mandal fortjener prisen som «Årets Gjestehavn 2016».
Båtfolket på tur mellom Sør- og Vestlandet har oppdaget Mandal gjestehavn som et perfekt sted for én overnatting eller to, ofte flere fordi det er så hyggelig i den flotte havnen, i en by med så mange tilbud og kulturaktiviteter. Etter gode tilbakemeldinger fra båtfolket i sommer var det derfor ikke vanskelig for Båtmagasinets jury (redaksjonen), å ha Mandal gjestehavn med i finalerunden i kåringen av Årets Gjestehavn.

Ferie i eget land

En viktig del av juryarbeidet har vært å erfare selv, lytte til signaler fra bevisste lesere og ikke minst observere hva som rører seg i de mange norske gjestehavnene. Generelt er vårt inntrykk at servicegrad og kvalitet på gjestehavnene er oppadgående langs kysten. Flere og flere byer og tettsteder innser at det er viktig å legge til rette for overnattingsdøgn i gjestehavnene. Båtfolket velger ferie i eget land. Derfor er de også villige til å legge igjen gode penger i byer og havner hvor de trives.

Seks gode finalister

I årets kamp om hederstittelen «Årets Gjestehavn» var det seks meget kvalifiserte finalister; foruten Mandal, seilte Grimstad og Risør opp som spennende kandidater, sammen med Skjærhalden, Stavern og Knutholmen Kalvåg, sistnevnte i leia mellom Måløy og Florø.

I finalerunden overlot vi til leserne våre å stemme frem en vinner via sms. Blant de seks finalistene var det Mandal og Grimstad som kjempet om flest poeng. Mandag endte med 30 % av stemmene, mens Grimstad kom på en sterk annenplass med 25 %, fulgt av Risør på tredjeplass med 19 %.  Poengfordelingen er nokså likt fordelt på de øvrige tre i finaleheatet.

Glad ordfører

-Det er en stor ære og glede, jubler den båtglade ordfører Alf Erik Andersen i Mandal. Han legger ikke skjul på at det over tid er nedlagt mye arbeid og mange penger for å gjøre byens gjestehavn så attraktiv som mulig til de viktige båtturistene.

-Dette har vært et fokusområde lenge Havna er en viktig del av vår satsing på turisme. Det neste som nå står på agendaen er å få fylkesveien som suser forbi i havnen omgjort til en miljø- og gågate.

-Når det er på plass, vi vet ennå ikke når, da heiser vi standarden og idyllen ytterligere, sier han og sender rosende ord til sine medarbeidere som har sørget for at båtgjestene trives i den vakre byen. I år satte gjestehavnen nå besøksrekord med 3470 besøkende. Gjennomsnittet de siste årene har ligget på ca. 2700 båter.

Takk til havnevertene

Det er en også begeistret havnefogd Olav J. Neset som svarer på telefon da Båtmagasinet ringer. Mandal kommune har gjort en solid investering i gjestehavnen, nettopp for å få flere båtgjester til å bruke havnen den flotte byen.

-Jeg tror nok båtfolket setter pris på våre havneverter, unge studenter og skoleelever som gjør hva de kan for at båtfolket skal trives hos oss. Vi har også lagt ned betydelige midler i nytt bygg med de servicetilbud som båtfolket vil ha, både toaletter, dusjer og vaske- og tørkerom. Så synes jeg du skal få med at vi har innført et enkelt og effektivt betalingssystem som båtfolket tydeligvis setter pris på. Du trekker bankkortet ditt og får ut et eget kort som du kan bruke på de fasiliteter du har behov for. Kortet belastes først etter 10 dager og når du drar, avregnes det hva du har brukt. 

Powered by Labrador CMS