Livet på øverste dekk nytes i fulle drag på luksusyachtene. Arabere er godt representert på eiersiden av de største yachtene.
Livet på øverste dekk nytes i fulle drag på luksusyachtene. Arabere er godt representert på eiersiden av de største yachtene.

Verdens 10 største private yachter

Verdens ti største privateide yachter har en ting til felles; rike eiere. Les mer om de luksuriøse skipene, og deres velstående eiere.

Publisert Sist oppdatert

For noen få er båtlivet noe ganske annet enn det vi er vant med. Rikinger fra hele verden flotter seg med båter i milliardklassen. Verdens største privateide yacht, Eclipse, kostet rundt 2,7 milliarder å bygge. Men en rapport i 2009 anslo at totalregninga kom på 6,4 milliarder kroner. Da er det greit å hete Roman Abramovich og ha en formue på 71 milliard kroner.

Her er verdens største yachter, og deres steinrike eiere:

 Serene

Serene er en 134-meter lang yacht som ble lansert i 2011 av Fincantieri Yachts. Fartøyets elegante eksteriørdesign og ingeniørkunst er gjort av nordmannen Espen Øino. Båten har interiør levert av Reymond Langton Design. Arbeidet på yachten startet i 2007, og den antas å være en av de mest teknisk avanserte superyachten noensinne konstruert. Serene har syv dekk, og er 18,5 meter bred. Hun har to landingsplattformer for helikopter, lagringsplass for en stor ubåt, og et stort innvendig sjøvannsbasseng. Den russiske vodkaeksportøren Yuri Scheffler er eier.

Rising Sun

Rising Sun er en 138,4 m lang yacht, spesialbygget i 2004 av Lürssen Yachts. Sercombe Design har utviklet båtens interiør. Hun ble sist ombygget i 2007. Den har skrog av stål, og  overbygg av aluminium. Rising Sun er i stand til å komme opp i 28 knop, og har en marsjfart på hele 26 knop. Båten tilbyr overnatting for inntil 16 gjester. Hun er også i stand til å frakte et mannskap på 45 personer. Eieren er den amerikanske filmprodusenten David Geffen, som grunnla Asylum Records i 1970.

Al Salamah

Al Salamah er 139 meter lang og 23,5 meter bred, og ble ferdigstilt i 1999. Terence Disdale er ansvarlig for hennes vakre eksteriør og interiørdesign. Al Salamah har skrog av stål og overbygg av aluminium. Yachten har en toppfart på 22 knop, og en marsjfart på 17 knop. Hennes drivstofftanker rommer 840 000 liter. Al Salamah tilbyr overnatting for inntil 40 gjester. Hun er også i stand til å frakte opp til 96 besetningsmedlemmer om bord. Eieren var, inntil i fjor, kronprins Sultan bin Abdulaziz av Saudi Arabia, som døde i 2011. Sultanen hadde 12 koner. Ni av dem skilte han seg fra. Sultanen skal ha vært god for for 270 milliarder dollar.

Yas

ADM Shipyards vellykkede lansering av den 141 meter lange Swift 141 i november 2011, går inn i rekordbøkene som både den største lanseringen i 2011 og den mest betydningsfulle superyachten i nyere historie. Yas sin særegne smale profil ble bygget på stålskroget av en tidligere kongelig nederlandsk marinefregatt. Hennes fregatt-skrog og lette komposittoverbygg bidrar til å muliggjøre imponerende hastigheter på opptil 26 knop. Yas har plass til inntil 60 gjester, mens moderne dieselkraft og variable-pitch propeller sikrer den en marsjfart på 20 knop. Eieren er Sheikh Hamdan bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, som er sønn av Emiratenes grunnlegger. Han gjorde seg bemerket i den arabiske verden ved å forby barn som kaleljockeyer i 2009.

El Horriya

El Horriya (tidligere Mahroussa) er en 145.72m lang, og er bygget i 1865 av Samuda Brothers i London. Dette luksuriøse fartøyets sofistikerte eksteriørdesign og ingeniørkunst er et verk av Sir Oliver Lang. Hennes ytre er formgitt av teamet til Sir Oliver Lang som også er ansvarlig for hele prosjektering av yachten. Hun ble sist ombygget i 1987. Denne Superyachten er i stand til å nå en maksfart på 16 knop, og har en marsjfart på 13 knop. Den er i stand til å huse opp til 160 besetningsmedlemmer. Skipet eies av den arabiske republikken Egypt

Topaz

147 meter lange Topaz ble annonsert som den fjerde største yachten i verden under starten av byggingen. Topaz er bygget på Lurssen i Bremen, Tyskland. Som alle store, nye superyachter er Topaz omgitt av mystikk. Alt vi vet om denne havkjempen er at hennes enorme størrelse er rapportert å være mellom 144 og 147 meter lang, og dermed er den nest største yachten noensinne fra det tyske verftet. (Etter 155m lange Al Said.)  Det er svært få som vet hvem eieren av denne yachten er, og det passer ham eller henne perfekt.

Prince Abdulaziz

Prince Abdulaziz er en 147 meter lang superyacht, bygget i 1984 av Helsingør Værft i Danmark. Eieren er 35-barnsfaren kong Abdullah av Saudi Arabia. Dette luksuriøse fartøyets sofistikerte eksteriørdesign er et verk av Maierform Maritime Technology.  Hun ble sist ombygget i 2005. Prince Abdulaziz har overbygg og skrog av stål og har en bredde på 18.3 meter. Yacthen er utstyrt med et ultra-moderne stabiliseringssystem, som reduserer bølgebevegelsen til en mer jevn og behagelig reise. Yachten er i stand til å nå en maksfart på 22 knop, og har en marsjfart på 18 knop. Den tilbyr overnatting for inntil 64 gjester. Hun er også i stand til å frakte opp til 65 besetningsmedlemmer om bord.

Al Said

Al Said er en 155m lang yacht som er bygget i 2008 av Lurssen Yachts i Bremen. Denne praktfulle yachten har utvendig styling av Espen Øino, og interiørdesign av Redman Whitely Dixon. Al Said har stålskrog, og overbygg av aluminium. Den har en maksfart på 25 knop, og en marsjfart på 22 knop. Al Said tilbyr overnatting for 70 gjester og er i stand til å huse et mannskap på 154. Såpass må det være for å tilfredstille Sultan Qaboos av Oman. Sultanen var tidligere gift med sin kusine, men ble senere skilt. Nå er 72-åringen ugift og barnløs.

Dubai

Dubai ble sjøsatt i 2006 etter å ha blitt bygget som et samarbeidsprosjekt mellom Blohm + Voss og Lürssen Yachts. Dubai er verdens nest største private yacht, og måler hele 162 meter fra for til akter. Med sju dekk, har Dubai nok av områder for soling. I tillegg har den et fantastisk mosaikk-svømmebasseng og flere boblebad. Hun kan romme et helikopter opp til 9,5 tonn og hun kan bære to ti meter lange lettbåter. Dubai kan nå imponerende 26 knop ved maksimal hastighet, drevet av fire heftige MTU dieselmotorer. Også denne er det en riking fra Midtøsten som eier. Hans høyhet sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum er oppført som eier. Sjeik Mohammed er statsminister og visepresident i de forente arabiske emirater. Det er tydeligvis godt betalt. Hans familie er god for 79,5 milliarder dollar, i følge magasinet Forbes.

Eclipse

Den største og kanskje mest kjente superyachten tilhører Chelsea-eier Roman Abramovich.  36 gjester kan boltre seg i enorm luksus, fordelt på 18 lugarer. Ombord er en tremanns fritidsubåt, to svømmebassenger, hvorav ett er 16-meter langt med justerbar dybdefunksjon som gjør at det kan konverteres til et dansegulv. Yachten har også utvendig peis og seks "joller", samt lagringsplass for tre helikoptre. Yacthen er døpt Eclipse, og ble ferdigstilt ved utgangen av 2010 ved Blohm +Voss- verftet i Hamburg. Eclipse er 162.5 meter lang og har vært gjenstand for mye rykter og spekulasjoner fra både internasjonal presse og superyacht-entusiaster. Selv om detaljene i den lukseriøse megayachten blir ekstremt godt gjemt, er det kjent at hennes interiør er designet av det berømte London-baserte teamet hos Terence Disdale Design.