Fredrikstadmannen ville ikke godta et forelegg for å ha forstyrret offentlig ro og orden. Illustrasjonsbilde
Fredrikstadmannen ville ikke godta et forelegg for å ha forstyrret offentlig ro og orden. Illustrasjonsbilde

Livbøye-lek havner i retten

En 26 år gammel mann fra Fredrikstad nektet å vedta bot for å ha vandret rundt med en livbøye i Fredrikstad sentrum. Dermed havner saken i retten.

Publisert Sist oppdatert

Det var søndag 19-mai i år at mannen løsnet en livbøye fra TRYG fra stativet. I følge politiloggen bar han livbøya rundt i et restaurantområde hvor det var mange mennesker.  Da 26-åringen ble stoppet av politiet ble han ilagt et forelegg på 5000 kroner. Dette nektet mannen å betale, og saken havner dermed i retten.

Les også: Frustrert over bøye-herverk

Mannen på sin side hevder ovenfor Fredrikstad blad at han bare gikk to meter med bøya.

Fredrikstadmannen synes politiet brukte ressursene feil den aktuelle natta.

- Jeg synes dette er bortkastet tid og dårlig bruk av ressurser. Dette er jo bare en fillesak. Derfor synes jeg de kunne visst litt hensyn når det gjelder størrelsen på forelegget. Og livbøyen henger der like fin enda og uten en ripe, uttaler han til Fredrikstad blad.


LIVREDDERE: Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i TRYG,  synes ikke det er greit at folk leker med redningsutstyret, og setter pris på politiets reaksjon.

Ingen fillesak

At dette er en fillesak er Roald Stigum Olsen i Tryg ikke enig i. Forsikringsselskapet opplever at over 1000 livbøyer årlig stjeles eller utsettes for hærverk.

-Stjeling av livbøyer kan være dramatisk. Det er redningsmateriell som tas bort. Sekundene teller i en nødsituasjon, og det kan være deg eller lillebroren din som trenger hjelp neste gang. Da er det dumt at redningsbøya er borte. Men det verste er signalet han sender ved å kalle dette en fillesak. Det er trist at redningsmateriell fjernes fordi noen vil ha det gøy, og jeg er glad politiet passer på dette, og reagerer, sier Stigum Olsen til Båtmagasinet.

Han legger til at Fredrikstad er blant stedene i Norge der flest redningsbøyer forsvinner årlig.

Rettsak

-Uansett om bøyen ikke skal brukes fungerer den som et varselsskilt. Et skilt som minner deg på at man skal passe på i nærheten av vann.

Politiet mener fredrikstadmannen har brutt Straffelovens paragraf 350, første ledd som omhandler forstyrrelse av alminnelig fred og orden.

  

Det er ikke 26-åringen enig i. Dermed blir det rettsak.