Det er ikke bare mikroplast som forsøpler. Fete dekk, som antakelig har blitt brukt som bryggefendere, finner man langs hele kysten.

Fint samarbeid gir renere fjord

Mye søppel krever forenede krefter. Fjorden skjuler ikke bare søppel på mikronivå, men også mye i tungsvektsklassen. Da er det bra at frivillig innsats, kombinert med penger og innsats både fra det offentlige og det private gjøres om til praktisk miljøforbedring.

Publisert Sist oppdatert

Denne gangen var det frivillige fra Røyken Sportsdykkerklubb, Oslofjordens Friluftsråd og Skjærgårdstjenesten Ytre Oslofjorden Øst, som med samlede krefter renset bunnen ved Odden Marina i Slemmestad, og fangsten var skremmende bra i ordets rette forstand. Skremmende fordi det etterhvert viste seg at bunnen skjulte båter med påhenger, store dekk som antakelig var brukt som bryggefendere, sparkesykler, vanlige sykler og mye mer.

    Nå ser det heldigvis ut som om det er en ny bevissthet om å holde havet og kysten ren, men mange generasjoners slappe holdning til å bruke havet som søppeldynge, har satt sine spor.

Lars Espen Benjaminsen og Dag Roar Kure fra Skjærgprdstjenesten i Moss, hadde ingenting i mot å tilbringe den vakre aprildagen med søppelsanking i tungvektsklassen.

De gode krefter

Det som i det hele tatt gjorde jobben mulig, er kroner, kombinert med frivilligheten. Norges Dykkerforbund har fått midler til ryddig av Sparebankstiftelsen DNB. Oslofjordens Friluftsråd har fått midler fra Miljødirektoratet, som gjorde dem i stand til å hyre inn den nye båten til Skjærgårdstjenesten fra Ytre Oslofjord Øst. Oslos egen båt har nemlig ikke løftekapasitet nok. Bra jobbet!