PROMILLETATT: Den svenske Kystbevakningen og tullen tok en østfolding med 0.54 i promille, 140 meter inn på svensk side ved Sekken. Illustrasjonsfoto: Kystbevakningen.
PROMILLETATT: Den svenske Kystbevakningen og tullen tok en østfolding med 0.54 i promille, 140 meter inn på svensk side ved Sekken. Illustrasjonsfoto: Kystbevakningen.

30.000 i bot for «rattfylleri» i Sverige

Det svenskene kaller rattfylleri med båt, er fullt tillatt i Norge. Det kan koste deg dyrt å passere riksgrensen sjøveien med promille. En østfoldmann fikk surt erfare det.

Publisert Sist oppdatert

Mannen var på vei til Halden fra Hvaler da han uoppmerksom kom 140 meter inn på svensk side ved Sekken. Her lå den svenske tullen og kystbevakningen på lur. De kjørte rast opp på siden av den norske cabincruiseren. Om de jaktet på smuglergods eller norske promillekjørere, forteller ikke historien, men de fikk fort mistanke til at båtføreren hadde kost seg med god mat og godt drikke sammen med kompiser om bord. I Sverige har Kystbevakningen og tullen politimyndighet. Østfoldmannen innrømmet også å ha tatt en øl eller to til maten.

0.54 i promille

Promilletesten viste at mannen hadde 0,54 promille i blodet, altså godt innenfor de norske tillatte 0,8. Men for båter over 10 meter er grensen 0,20 i Sverige. For mindre båter som gjør mindre enn 15 knop er grensen 1.0. Da spilte det ingen rolle at han bare hadde forvillet seg over grensen med 140 meter, kjørte sakte i et farvann med få båter og at hans mål for reisen var Halden i Norge.

Til skrekk og advarsel

Episoden fant sted i 2012. Året etter måtte han stå til rette i Uddevalla Tingsrett. Her var det ingen som så noen formildende omstendigheter og idømte østfoldingen 40 dagsbøter á 750 kroner, altså en sviende bot på 30.000 kroner.

Dommen står til skrekk og advarsel for andre som bevisst eller ubevisst passerer svenskegrensen til sjøs.