HUMMER: En voksen hummer har funnet veien til Flødevigens hummerteine. Det samme har en taskekrabbe, som ikke vil dele på agnet.
HUMMER: En voksen hummer har funnet veien til Flødevigens hummerteine. Det samme har en taskekrabbe, som ikke vil dele på agnet.

Går hummeren i teina?

Følg hummeren live

Publisert Sist oppdatert

Live-sendinger fra alt fra løvebur til lakseelver er blitt svært populært som såkalt slow-TV. Nå kan du følge livet i og utenfor ei hummerteine. Det er havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Flødevigen utenfor Arendal som har kommet på ideen om å sende live video fra teina i anledning hummerfisket.

Les også: Vil redde hummeren med smart hus

Endelig fangst

Oppdatering: Nå har en flott hummer funnet veien inn i teina. I videoen under kan du se hvordan den leter etter en utgang, uten hell. Men dette er en heldig hummer. Flødevigen har nemlig lovet å slippe den ut igjen. Men først skal hummeren måles og merkes. Det skjer i dag (tirsdag 8.10) kl 13.
HELDIG HUMMER: Hummeren som gikk i teina fikk en ny sjanse i livet, etter å ha blitt målt og merket.

Videolinken som først ble lagt ut, kræsjet da  Flødevigen fikk for mange seere på live-sendingen. Forskningsstasjonen fikk så hjelp av NRK for å stabilisere overføringen, i følge Agderposten.

Teina er rigget med nattbelysning, slik at det er mulig å følge livet under vann hele døgnet.

Se live-video her:

 

 

 

 

Regler for hummerfiske (kilde: Fiskeridepartementet)
Fredningstiden for hummer utløper 1. oktober kl 08.00 (over hele landet).

  • På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane fylke er det tillatt å fange hummer i perioden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 30. november. For resten av landet er fisketiden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 31. desember.
  • Helligdagsfredning: I hummerfiskeperioden fra 1. oktober til 31. desember er det forbudt å sette eller trekke teiner på kyststrekningen Vest-Agder til grensen mot Sverige i tidsrommet fra og med lørdag klokken 24.00 til og med søndag klokken 24.00 (jf. utøvelsesforskriften § 35 (2)).
    Se: Utøvelsesforskriften
  • Det er ikke lov å sette eller trekke teiner til fangst av hummer på den samme kyststrekningen fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.
  • Hummer er bare tillatt å fiske med hummerteiner. Hummer tatt med annet redskap skal settes tilbake i sjøen.
  • Hummer med utvendig rogn er fredet hele året.
  • Felles minstemål for hummer i hele landet er 25 cm.
  • Personer som driver fiske med fartøy som ikke er merkeregistrert - eller fra land - kan drive fiske etter hummer med inntil 10 teiner. Begrensningen på 10 teiner gjelder også per fartøy.

Dersom flere personer fisker hummer med samme båt, kan de til sammen altså ikke fiske med mer enn 10 hummerteiner samtidig.

Antall teiner for hummerfiske og antall ruser for fisk kan heller ikke overstige 10 stk totalt.


SLIPPES UT: Kjendis-hummeren ble behørig målt, merket og fotografert før den igjen ble satt ut i havet.