Regjeringen foreslår påbud om bruk av vest for barn under 16 år "utendørs" i båt under 8 meters lengde. (Illustrasjonsfoto: Atle Knutsen).

Vestpåbud for barn

Regjeringen foreslår at det skal være påbud om å bruke vest for barn under 16 år som er "utendørs" i båt som er mindre enn 8 meters lengde. Det blir ikke foreslått høyhastighetssertifikat eller lavere promillegrense.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen ved Nærings- og fiskeridepartementet legger fra den såkalte "Prop 51 L" der de foreslår at Stortinget endrer småbåtloven til å gjelde påbud om bruk av flyteutustyr i fritidsbåter. Påbudet skal gjelde alle barn under 16 år og når de er "utendørs" i båten og dersom båten er mindre enn 8 meter lang. Det er ikke foreslått noen endring i promillegrensen. Departementet kan ikke se at det finnes noen statistikk som vil endre noe på ulykkesbildet ved lavere promillegrensen. 

Lovteksten

om vestpåbudet vil lyde slik:

"I fritidsbåt med lengde mindre enn åtte meter 

skal personer under 16 år ha på seg egnet flyteutstyr 

ved utendørs opphold i båten når båten er i fart."

Det er bred enighet om at alle som oppholder seg i mindre fritidsbåter i utgangspunktet bør bruke flyteutstyr. Imidlertid er det usikkert om et generelt påbud om flyteutstyr vil ha noe vesentlig innvirkning på ulykkesstatistikken. Folk flest er ansvarlige samfunnsborgere og i stand til å treffe fornuftige beslutninger basert på situasjonen de befinner seg i. Departementet mener imidlertid at barn og ungdom bør ha en særskilt beskyttelse mot egen og voksnes eventuelle ubetenksomhet. Videre kan et påbud om bruk av egnet flyteutstyr for barn og undom medføre en større bevissthet rundt sikkerhet i fritidsbåt og bedre holdninger til sjøs. Forslaget som fremmes understøtter departementets syn på at et regelverk skal være holdningsskapende og i mindre grad kriminaliserende.

Hovedbegrunnelsen for å innføre et påbud om at personer under 16 år pålegges å bruke flyteutstyr i åpen fritidsbåt er å sikre at barn og ungdom, som ikke naturlig kan forventes å ivareta egen sikkerhet på en tilstrekkelig god måte, får det nødvendige vernet. Deres sikkerhet bør ikke være prisgitt egne eller eventuelle voksne personers vurderinger. Evnen til å se konsekvenser av egne handlinger sammen med lavere overlevelsesmuligheter ved en eventuell ulykke som følge av fysiske begrensninger og ofte dårligere  svømmeferdigheter, er bakgrunnen for at departementet foreslår et påbud om bruk av flyteutstyr for personer under 16 år.
 

Utendørs

Dette sier departementet om begrepet "utendørs":
Ordlyden utendørs relaterer seg til farepotensialet ved å ha på flyteutstyr i kahytt eller annet lukket 

område. Videre er hensynet til sikkerhet og 

komfort lagt til grunn i departementets avveining 

av hvor påbudet skal gjelde. Det kan oppstå farlige 

situasjoner ved kantring og vanninntrengning dersom 

flyteutstyr benyttes under dekk. Det er også 

lite praktisk med flyteutstyr dersom et barn sover 

eller for eksempel skal på toalettet. Det regnes 

som utendørs selv når kalesje er på. Det forventes 

at det utvises skjønn fra kontrollmyndigheten ifht. 

i hvilken utstrekning påbudet skal håndheves, da 

det finnes utallige båttyper og former for overbygg.