En stolt havnefogd Per Svennar åpner sesongen og heiser flagget som viser at Tønsberg gjestehavn ble Årets Gjestehavn i 2013

Klart for båtfolket

Han var stolt over å heise flagget, havnefogd Per Svennar i Tønsberg

Publisert Sist oppdatert

-Nå er alt klart til storinnrykk, sier havnefogd Per Svennar  i Tønsberg mens han heiser flagget som beviser at båtfolket og Båtmagasinets lesere stemte Tønsberg fram til å være Norges beste gjestehavn i 2013. Svennar er ikke bare sjef for Norges beste gjestehavn, men også sjef for Norges største gjestehavn som har nesten 300 gjesteplasser. Til tross for størrelsen er havna svært veldrevet, og i konstant utvikling. Over 8.000 betalende gjester er innom havna i løpet av sommeren. 5. juni er det klart for ankomst av verdens eldste seilende skonnert, «Anna Rogde» på sitt eneste stopp mellom Kristiansand og Oslo i forbindelse med Grunnlovsjubileet og grunnlovsseilasen som den foretar fra Hammerfest til Oslo og der siste etappe går over land til Eidsvoll hvor den skal være framme fredag 7. juni.

Janitsjar driver havna

Tønsberg Janitsjarkorps står for den daglige driften av servicebygget i Gjestehavna med kiosk, toaletter, dusjer og uteanlegg. De setter sin ære i at besøkende skal få et behagelig opphold, og det er Janitsjarkorpset som i meget stor grad skal ha æren for at Tønsberg Gjestehavn ble kåret til Årets Gjestehavn i 2013, for de driver gjestehavna meget godt og presenterer et rent og ryddig anlegg. Arbeidet gjør de på dugnad for å få penger i foreningskassa.

Sentralt til alt

 
I Tønsberg bor gjestene sentralt i sentrum av byen, med alle underholdningstilbud i gangavstand. Bryggeområdet fra Hotell Klubben, som er nærmeste nabo og der det har vært sommerrevyer med landets største stjerner i mange år, og østover er full av restauranter der det syder av liv om sommeren. Nærmeste nabo til gjestehavna ved kaiene er dampskipet D/S Kysten som kjører sightseeingturer i skjærgården når den ikke ligger inne til oppussing av frivillige, driftige sjeler. Det har den imidlertid gjort i nærmere 10 år, så håpet er at man om et år eller to igjen kan tilby guidede turer i skjærgården. I havneområdet er det også kino og Osberg Kulturhus som ligger inne i Quality Hotell Tønsberg. Der har de store teater- og konsertoppsetninger. Thon Hotell Brygga ligger også i området. For øvrig er det kort vei rett opp i sentrum hvor det er enkeltbutikker og kjøpesentra. Tønsberg er også kjent for Slottsfjellfestivalen som arrangeres 17. til 19. juli til sommeren. Slottsfjellet ligger like ved siden av gjestehavna.

På motsatt side av gjestehavna og kanalen gjennom Tønsberg ligger gamle Kaldnes Verft som nå stort sett er bygget ut til annen næringsvirksomhet og leilighetskomplekser. Her finnes også enkelte restauranter som nås enkelt via den nye gangbrua over kanalen.

Hvem vinner i 2014?

Årets Gjestehavn kåres av Båtmagasinets lesere. Tønsberg vant ganske klart og hadde nesten 1.800 stemmer mer enn Værlandet på en 2. plass. Merk deg hvor du får bra service og hvor det er fine gjestehavner i sommer og nominér gjerne en havn ved å sende en mail til:

redaksjon@batmagasinet.no innen 15. august.

Tidligere vinnere:

 

2005: Husnes Gjestehavn

2006: Husnes Gjestehavn

2007: Bekkjarvik i Austevoll

2008: Helgøysund marina

2009: Husnes Båthavn

2010: Farsund gjestehavn

2011: Farsund gjestehavn

2012: Klokkergården, Rødøy

2013: Tønsberg gjestehavn