SPLITTFLAGG: Seileren førte KNS-splittflagg, men oppførselen er neppe representativ for foreningens øvrige medlemmer. FOTO: Lars K Larsen

KNS-medlem stakk fra regninga

Seileren hadde båt til over fem millioner kroner, men ville ikke betale 600 kr i havneavgift.

Publisert Sist oppdatert

Det var i Risør gjestehavn tidligere i sommer at hendelsen fant sted. En mann i en drøyt 50 fot stor seilbåt hadde trenert betalingen av havneavgift i to dager, og skyldte på et defekt bankkort.

Det var Aust Agder blad som først omtalte hendelsen.

-Han lovet meg i to dager at han skulle betale neste dag, men dukket ikke opp. Mannen, som førte splittflagg (flagg med tre splitter som kun KNS-medlemmer får bruke) på seilbåten lovet at han skulle komme og betale kl 14 den tredje dagen han lå i Risør gjestehavn.

-Da jeg kom til brygge klokka halv elleve hadde han reist, sier havnesjef Odd Helge Wroldsen til Båtmagasinet.

Men Wroldsen ville ikke se gjennom fingrene på den smålige oppførselen. Han satte seg i RIB-en sin og startet letingen etter båten.

Gjemte seg bak masta

-Han hadde stukket rett til havs, og jeg så bare ei mast som lignet langt der ute. Jeg tok ham igjen og tok opp kameraet for å fotografere båten. Da gjemte han seg bak masta, sier Wroldsen, som ikke oppnådde kontakt med båteieren.

-Det var flere om bord i båten, blant annet skipperens døtre. Alle var ute om kvelden, så det var rart om ingen hadde penger eller bankkort, sier den oppgitte havnesjefen.

Vurderer politianmeldelse

Wroldsen kontaktet KNS, som har lovet å finne mannens identitet. Wroldsen tok bilder av båten, så det burde være en smal sak å finne ut av dette. Kongelig Norsk Seilforening har opplyst at de ikke ønsker medlemmer som ikke gjør opp for seg.

-Dette er selvfølgelig helt uakseptabelt uavhengig av foreningstilknytning, skriver generalsekretær i KNS, Jan-Erik Næss, i en tekstmelding til Båtmagasinet.

Havnesjefen i Risør vil gi seileren muligheten til å betale for seg. Hvis ikke, venter politianmeldelse.

-Hvis han ringer meg og beklager, og samtidig betaler det han skylder, så er saken ute av verden. Hvis ikke, blir det politianmeldelse, sier Odd Helge Wroldsen.

Hva synes du om oppførselen?

- Jeg ble irritert da jeg oppdaget at han løy for meg, og ikke overholdt avtalen om å gjøre opp for seg. Jeg synes det er smålig. Har man råd til en båt til over fem millioner bør man klare å betale havneavgifta. Det er tross alt ikke store penger det er snakk om, sier havnesjefen, som ellers er strålende fornøyd med båtgjestenes oppførsel.