UNIK SAMLING: D/S «Stord I » ved kai i Oslo sammen med et stort antall andre veteranfartøy. Foto: Harald Sætre.

Historisk sus over hovedstaden

Aldri før har så mange og så flotte veteranskip besøkt hovedstaden samtidig. Oslo var målet for den store konvoien som ble gjennomført som et ledd i den store grunnlovsfeiringen. I helgen var det veteranfest i byen.

Publisert Sist oppdatert

Grunnlovskonvoien 2014 mønstret historiske fartøyer fra hele kysten. Mange fartøy sluttet seg til underveis.

SLITERE: Også gamle slitere som M/S «Granvin» og M/F «Skånevik» var på plass i Oslo. Foto Harald Sætre.

De fleste av Norges flytende kulturminner vedlikeholdes og drives av frivillige lag og foreninger, og tusenvis av dugnadstimer legges ned i båtene hvert år. Det var entusiastene i Forbundet KYSTEN og Norsk Forening for Fartøyvern som sto bak den storslagne feiring av vår maritime historie i anledning grunnlovens 200-års jubileum.

Kysten riksvei nr 1

«Det er havet vi har levd av, og Norges «riksvei 1» er fremdeles skipsleia langs norskekysten; som Forbundet Kysten så treffende uttrykker det.

Grunnlovskonvoien startet i Florø 5. juli.  I de ti festivalhavnene båtene besøkte på sin vei til Oslo sørget lokale krefter for fest med sang, musikk og flotte med kulturinnslag av forskjellige slag.

Vakkert i Bjørvika

I helgen har Bjørvika vært preget av den fineste kystkultur. Publikum har fått mulighet til å stifte nærkontakt med de enkelte båtene, det har vært tradisjonsbåtregattaer, rokonkurranser, utstillinger, foredrag og konserter.

I Oslofjorden var de berømte pappabåtene et populært innslag før og etter krigen. Båtene var et viktig bindeledd for fedrene som hadde sin jobb i Oslo og som bodde ute på øyene og langs begge sider av fjorden. I anledning  grunnlovsfesten  tok de tre veteranbåtene D/S Børøysund,  M/S Garvin og D/S Oster opp igjen rutene og fraktet folk akkurat den samme vei som de gjorde for 100 år siden.