FYLLEKJØRTE: Føreren av en tilsvarende NordWest 410 ble tatt med 2.45 i promille. Nå må han i fengsel.

I fengsel for fyllekjøring med cabincruiser

Hvilken straff idømmes båtførere som er tatt for promillekjøring med båt?

Publisert Sist oppdatert

Det finnes lite praksis for straffeutmåling på dette området i Norge, i hvertfall om promillen er under to. Men Follo tingrett slår fast i en fersk dom at det skal slås hardt ned på fyllekjøring. Føreren av en cabincruiser blåste 2.45 i politiets alkometer og er dømt til ubetinget fengsel i 16 dager. Han er også fradømt retten til å føre båt i to og et halvt år.

På ferietur

I følge Follo tingrett skulle mannen ut på ferietur med sine to barn i fjor sommer. Men allerede før det hele hadde startet drakk mannen seg full i Tønsberg. Barna valgte å reise hjem til mor og mannen ble sittende alene i sin NordWest 410. Da valgte han å gjøre vendereis med båten sin.

Gikk på grunn

Han må ha drukket tett på turen. Da han forsøkte å ta seg inn i småbåthavna på Bergholmen ved Oscarsborg gikk det galt. Han førte skuta på grunn, kom seg løs og fant det best å fortsette ferden. Han ble anmeldt av folk i havna og både politiet i Drøbak og Redningskøya dro ut for å finne ham. Blodprøven klokken 02 om natten viste en promille på 2,45.

16 dager ubetinget

Østlandets Blad slår fast at Høyesterett har uttalt at en promille på over to skal bety ubetinget fengsel. Follo Tingrett følger denne praksis og ilegger mannen en fengselsstraff på 16 dager. Han kan ta opp igjen båtkjøringen sin om to og et halvt år, men først må han avlegge båtførerprøven på nytt.