VAKKERT: 70 seilskuter fra hele verden har de siste dagene satt sitt preg på Fredrikstad. Foto: Tore Halvorsen

Fra Fredrikstad til Bergen

Fredrikstad kommune har gjort en kjempejobb under årets Tall Ships Races. De 70 lekre seilskutene, fra alle verdens hjørner og med våre egne Christian Radich og Statsraad Lehmkuhl i spissen, har satt «plankebyen» ettertrykkelig på kartet. Nå venter Bergen.

Publisert Sist oppdatert

I Grunnlovsjubileet 1814-2014 inngår «Fredsseilasen» som en del av det offisielle programmet for The Tall Ships Races.

Fredrikstad Kommune samarbeider samarbeider med de øvrige østfoldkommunene om et ”fredsseilas” der ungdommer fra hele Østfold får være med på en unik reise sammen med et internasjonalt mannskap og ungdommer fra hele verden.

Positiv arena

Seilskutene er en arena for positive opplevelser og utvikling for ungdom. The Sail Training International ble i 2007 innstilt til Nobels fredspris for deres fredsskapende arbeid.

Til Fredrikstad er unge seilere fra Sverige og Danmark spesielt inviteret. Erna Solberg har i anledning seilaset og 2014-markeringene i Norge invitert statseide seilskuter fra hele verden til å delta i seilaset i Fredrikstad og Bergen.

Våpenhvilen med svenskene som ble fremforhandlet i Konvensjonsgården i Moss i 1814, ble underskrevet og ratifisert av den svenske kronprinsen Karl Johan i Kommandantgården i Gamlebyen i Fredrikstad. Moss-2014 og fagmiljøet tilknyttet fredsseminaret i Moss har derfor vært en ressurs og naturlig samarbeidspartner i utarbeidelsen av det pedagogisk opplegg både før og under seilaset. 

I morgen setter de stolte seilskutene seil igjen, og Bergen er siste stopp i Norge for denne gang.

IMPONERENDE: Frivillig mannskap fra Fredrikstad har bidratt til at 70 seilskuter har kommet vel på plass i "Plankebyen". Foto: Tore Halvorsen.